Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Rozvrhnutie pracovného času a práca nadčas

Publikované: Autor/i: JUDr. Žaneta Surmajová, PhD.

Môže riaditeľ školy od učiteľa žiadať, aby jeho denný počet odpracovaných hodín na pracovisku bol 7,5 hodiny a nadčasy? Môže rozvrhnúť pracovný čas učiteľov na priamu činnosť a ostatné činnosti súvisiace s priamou výchovno-vzdelávacou činnosťou umožnené vykonávať doma, napr. stanovením odchodu z pracoviska o 13.30 hod. bez ohľadu na počet nadčasových hodín učiteľa v daný deň?

Odpoveď:

Podľa § 85 ods. 5 Zákonníka práce a Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na rok 2018 pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov je pracovný čas zamestnanca 37 a ½ hodiny týždenne bez prestávky na odpočinok a jedenie.

Podľa § 3 ods. 6 zákona č. 317/2009 Z. z. o pedagogických a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 317/2009 Z. z.“) „Týždenný pracovný čas pedagogického zamestnanca tvorí čas, v ktorom pedagogický zamestnanec vykonáva priamu výchovno-vzdelávaciu činnosť a čas, v ktorom pedagogický zamestnanec vykonáva ostatné činnosti súvisiace s jeho priamou výchovno-vzdelávacou činnosťou. Riaditeľ môže povoliť pedagogickému zamestnancovi vykonávanie ostatných činností súvisiacich s priamou výchovno-vzdelávacou činnosťou a ďalším vzdelávaním aj mimo pracoviska za podmienok ustanovených v pracovnom poriadku školy alebo školského zariadenia.“. 

To znamená, že pracovný čas pedagogického zamestnanca netvorí len týždenný rozsah jeho priamej vyučovacej činnosti, resp. rozvrhom hodín určený čas na priamu výchovno-vzdelávaciu činnosť, ale aj ostatné činnosti súvisiace s pedagogickou činnosťou, ktoré súhrnne tvoria týždenný pracovný čas zamestnanca, t. j. 37,5 hodiny týždenne bez prestávky na odp

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Ustanovujúce zasadnutie pri delegovaní nových členov rady školy A

Publikované: Aktualizované:

Postup pri menovaní riaditeľa, učiteĺa inej školy v obci A

Publikované: Aktualizované:

Ukončenie pracovného pomeru riaditeľky školy a poverenie riadením A

Publikované: Aktualizované: