Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Rozhodnutie ministra o obnovení školského vyučovania

Publikované: Autor/i: -

ÚVZ SR opatrením z 22. 5. 2020 rozšíril výnimku z uzatvorenia zariadení pre deti a mládež o niektoré školy a školské zariadenia. Na základe toho minister školstva, vedy, výskumu a športu s účinnosťou od 1. 6. 2020 rozhodol o obnovení školského vyučovania.

Minister obnovuje školské vyučovanie:

  • v MŠ vrátane MŠ pre deti so ŠVVP, pri zdravotníckych zariadeniach, v ZŠ na účel výchovy a vzdelávania žiakov nultého, 1. až 5. ročníka a konania komisionálnych a jazykových skúšok, v ZŠ pre žiakov so ŠVVP na účel výchovy a vzdelávania žiakov prípravného, 1. až 9. ročníka, v ZŠ pri zdravotníckych zariadeniach na účel výchovy a vzdelávania na účel výchovy a vzdelávania žiakov všetkých ročníkov, v ZUŠ na účel individuálneho vyučovania s jedným žiakom(ak tak rozhodne zriaďovateĺ),
  • v SŠ na účel konania komisionálnych, jazykových, prijímacích skúšok a ukončovania výchovy a vzdelávania v dennej a externej forme štúdia (maturitné, záverečné skúšky, záverečné pomaturitné skúšky, absolventské skúšky), skúšok odbornej spôsobilosti na výkon povolania,
  • v JŠ na účel konania štátnej jazykovej skúšky.

Minister školstva obnovuje prevádzku:

  • ŠKD (ak tak rozhodne zriaďovateľ),
  • zariadení školského stravovania.

Mimoriadne prerušenie vyučovania sa považuje za zachované:

  • ak zriaďovateľ rozhodne o otvorení školy a zákonný zástupca neprejaví záujem o výchovu dieťaťa/žiaka v škole z dôvodu obavy o jeho zdravie, resp. prejaví záujem, ale dieťa/žiaka nie je možné umiestniť z kapacitných dôvodov v MŠ a MŠ pre deti so ŠVVP v ZŠ a ZŠ pre žiakov so ŠVVP (žiaci 1. až 5. ročníka)

Riaditelia škôl naďalej zabezpečia dištančné vzdelávanie pre žiakov 6. až 9. ročníkov a pre žiakov 1. až 5. ročníkov, ktorí nebudú umiestnení v škole, v rozsahu a forme, ktoré umožňujú personálne a technické možnosti školy.

Zriaďovateľ:

  • určí spôsob a termín na prejavenie záujmu zákonného zástupcu o umiestnenie dieťaťa/žiaka do školy,
  • umiestni dieťa/žiaka v škole prednostne, ak ide o dieťa zdravotníckych pracovníkov, príslušníkov Policajného, Hasičského a záchranného zboru, Ozbrojených síl SR, pedagogických a odborných zamestnancov, ak ide o deti rodičov vykonávajúcich prácu na pracovisku, deti, ktoré majú od 1. 9. 2020 začať plniť povinnú školskú dochádzku a ďalšie kritériá určené zriaďovateľom.

Počet detí v MŠ vrátane MŠ so ŠVVP - najviac 15 v skupine, v ZŠ vrátane ZŠ so ŠVVP - najviac 20 v skupine.

Ošetrovné

MŠ a MŠ pre deti so ŠVVP oznámi OÚ na účely poskytovania ošetrovného údaje o umiestnených deťoch v rozsahu a spôsobom určenom Sociálnou poisťovňou (ďalej len "SP") podľa stavu:

  • k 30. 6. do 3. 7., OÚ oznámi SP do 10. 7. 2020, 
  • k 31. 7. do 3. 8., OÚ oznámi SP do 10. 8. 2020,
  • k 31. 8. do 3. 9.; OÚ oznámi SP do 10. 9. 2020.

ZŠ a ZŠ pre deti so ŠVVP oznámi OÚ na účely poskytovania ošetrovného údaje o umiestnených žiakoch v rozsahu a spôsobom určenom Sociálnou poisťovňou podľa stavu

  • k 30. 6. do 3. 7., OÚ oznámi SP do 10. 7. 2020.

Zdroj a celé znenie rozhodnutia: https://www.minedu.sk/data/att/16446.pdf



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk