Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Priznanie odpracovaných rokov za materskú dovolenku

Publikované: Autor/i: JUDr. Zuzana Macková, PhD.

Priznávajú sa spätne roky do odpracovaných rokov za materskú dovolenku (napr. od roku 1985 po rok 1988), ak po ukončení školy ostala žena na materskej dovolenke, nemala nikde uzatvorený pracovný pomer? Je súčasný zamestnávateľ povinný akceptovať túto skutočnosť? Je jeho povinnosťou doplatiť vzniknutý finančný  rozdiel? Započítajú sa spätne aj v Sociálnej poisťovni tieto roky do odpracovaných?

Vzhľadom na to, že nie sú uvedené všetky podstatné náležitosti (napr. presný dátum narodenia, vek, atď.),odpoveď môže byť všeobecná. 

Z hľadiska zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) sa materská a rodičovská dovolenka (§ 166 Zákonníka práce) posudzuje ako doba výkonu práce, avšak, ak v danom období žena nemala uzatvorený žiadny pracovný pomer, starostlivosť o dieťa, resp. materská dovolenka sa ako výkon práce neposudzuje a z toho dôvodu zamestnávateľovi nevznikajú žiadne povinnosti. Doba starostlivosti o dieťa, resp. materskej dovolenky sa považuje za obdobie dôchodkového poistenia na účely priznania starobného, resp. predčasného starobného dôchodku (príp. invalidného dôchodku).

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk