Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Prevencia počas chrípkovej sezóny a stále prebiehajúcej pandémie covidu

Publikované: Autor/i: -

RÚVZ SR dlhodobo odporúča a v čase chrípkovej sezóny opäť zdôrazňuje, aby sa osoby v preplnených priestoroch, v priestoroch so zvýšeným pohybom ľudí, v hromadnej doprave, v preplnených uličkách obchodov či na hromadných podujatiach chránili nosením respirátora. Vhodné je to aj v situáciách, keď sme obklopení cudzími ľuďmi a nedokážeme si od nich udržať bezpečný odstup, resp. sme v interiéri. Respirátor sa odporúča nasadiť si aj v situácii, keď má osoba v našej blízkosti príznaky respiračného ochorenia, alebo ak nevieme vyhodnotiť jej zdravotný stav.

Povinné riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) použitím respirátora

Platí pre:

  • personál zdravotníckych a sociálnych zariadení pri kontakte s klientmi a pacientmi (personál nemocníc, ambulancií a lekární),
  • návštevníkov zdravotníckych a sociálnych zariadení (klienti zariadení sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti vo všeobecnosti nemajú povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty),
  • pacientov v čakárňach a ambulanciách lekárov, zákazníkov lekární.

Očkovanie proti chrípke

Chrániť sa môžete v prvom rade očkovaním. Proti chrípke a aj proti ochoreniu COVID-19 existujú dostupné, bezpečné a účinné vakcíny. Očkovaný človek má vysokú pravdepodobnosť ochrany pred ťažkým priebehom ochorenia a trvalými následkami týchto vírusových ochorení. Ochrana pred chrípkou - protilátky - sa v tele vytvárajú 2 až 3 týždne po očkovaní. Dôležité je vytvoriť si dostatočné množstvo protilátok proti chrípkovému vírusu skôr, ako sa chrípka začne šíriť v komunite. Preto sa vo všeobecnosti odporúča očkovanie proti chrípke v priebehu októbra až do konca novembra, aby ochranný účinok vydržal počas celej chrípkovej sezóny. V nevyhnutných prípadoch je možné očkovať aj v neskorších mesiacoch, dokonca aj v prípade, ak prebieha epidémia chrípky. Očkovanie by ste mali odložiť, ak pociťujete príznaky chrípky alebo prechladnutia. Účinnosť chrípkovej vakcíny klesá približne o 6 % - 11 % za mesiac.

Na základe odborných analýz je každoročné očkovanie proti chrípke opodstatnené obzvlášť v týchto dvoch skupinách rizikovej populácie:

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk