Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Prechodné ustanovenia zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch

Publikované: Autor/i: -

1. septembra 2019 nadobúda účinnosť nový zákon o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch. Právna kontinuita s predpismi účinnými do 31. augusta 2019 je zabezpečená prechodnými ustanoveniami nového zákona.

Pedagogickí a odborní zamestnanci vykonávajúci pedagogickú, resp. odbornú činnosť spĺňajúci predpoklady do 31. 8. 2019, nemusia spĺňanie predpokladov preukazovať z dôvodu účinnosti nového zákona.

Výnimka zníženia požiadavky vyučovania aprobačných predmetov, resp. predmetov študijného odboru na rozsah 1/3 základného úväzku učiteľa sa zachová najdlhšie do 31. 8. 2022. Výnimka z plnenia kvalifikačného predpokladu vzdelania po celý čas vykonávania pracovnej činnosti s rovnakým alebo obdobným charakterom, na ktorej vykonávanie bola výnimka udelená, ostáva zachovaná.

Pedagogický zamestnanec, ktorý vzdelávanie na doplnenie pedagogickej spôsobilosti alebo špeciálnopedagogickej spôsobilosti začal do 31. 8. 2019 a ukončí ho najneskôr do 31. 8. 2023 sa v tomto období považuje za pedagogického zamestnanca spĺňajúceho kvalifikačný predpoklad. 

Zaradenie pedagogického zamestnanca a odborného zamestnanca do kariérového stupňa zostáva po 1. 9. 2019 nezmenené.

Ustanovuje sa lehota do 31. 9. 2020 na ukončenie pracovného pomeru z dôvodu dosiahnutia 65. roku života v nadväznosti na vekové obmedzenie výkonu pracovnej činnosti s možnosťou opätovného predĺženia pracovného pomeru.

Rozširujúce štúdium

  • absolvované do 31. 8. 2019 sa nepovažuje za rozširujúce štúdium podľa predpisov účinných od 1. 9. 2019 na účely priznania príplatku za profesijný rozvoj, ale uznáva sa na účely získania profesijných kompetencií na výkon ďalšej pedagogickej činnosti,
  • so začiatkom
Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk