Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Poverenie na riadenie ZUŠ

Publikované: Autor/i: RNDr. Bc. Mária Takáčová

V ZUŠ bolo vyhlásené výberové konanie, na ktoré sa nikto neprihlásil. Pôvodná pani riaditeľka odmietla poverenie na šesť mesiacov. Poverili sme zamestnanca, ktorý nemá atestáciu. Ako má zriaďovateľ postupovať v prípade, že sa do druhého kola výberového konania neprihlási uchádzač alebo uchádzač bez atestácie. Bohužiaľ, v súvislosti s pripravovanými zmenami zákona o pedagogických zamestnancoch  a zákona o odmeňovaní sú pozastavené všetky vzdelávania, takže nemá ani možnosť dorobiť si atestáciu. Ak by poverený zamestnanec nastúpil na doktorandské štúdium (čiže tretí stupeň VŠ vzdelania ako náhrada atestácie) mohol by to zriaďovateľ akceptovať?

Odpoveď:

Miesto riaditeľa školy alebo školského zariadenia možno obsadiť len výberovým konaním. Po úspešnom výberovom konaní sa úspešný uchádzač, kandidát do funkcie riaditeľa školy vymenúva.

Podĺa zákona č. 552/2003 Z. z.: "Vymenovanie je predpokladom výkonu funkcie štatutárneho orgánu právnickej osoby zriadenej štátnym orgánom“, bez vymenovania do funkcie by nemohol vykonávať funkciu riaditeľa školy. Výberové konanie sa uskutočňuje v súlade s § 3 a § 4 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov  a v súlade s osobitným predpisom.

Podľa § 5 ods. 9 zákona č. 552/2009 Z. z.: „Voľné miesto vedúceho zamestnanca m

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

„Riaditeľ je neschopný... N

Publikované:

Emócie v pedagogickom tíme N

Publikované:

„Mám skvelých kolegov. Tí starší vedia upokojiť moje emócie, vedia ma trpezlivo vypočuť a citlivo usmerniť vtedy, keď potrebujem nadhľad. Doprajú mi aj čas na vlastné rozhodnutia. S rovesníkmi máme spoločné témy, rozoberáme štýly výučby, vhodnosť tej-ktorej metódy na žiakov. Mladší kolegovia ma vedia svojou dynamikou a tvorivosťou nadchnúť pre správnu vec. Dokážu prekvapiť veľkým zdrojom energie. Naučila som sa trpezlivosti, zistila som, že pohľad mojich kolegov môže ovplyvniť ich skúsenosť, ich uhol pohľadu na vec. V našej škole je bežné pýtať si a dostávať spätnú väzbu. „Chcem počuť váš názor“, táto veta nám pomáha nevidieť problémy čierno-bielo. Vážim si dôveru a otvorenosť ľudí našom v tíme.“