Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

ČLENSTVO - Poverená riaditeľka školy a členstvo v rade školy

Publikované: Autor/i: Mgr. Mária Stanislavová

V praxi malých materských škôl je problém obsadiť 5 člennú radu školy. Zriaďovatelia zamestnávajú max. dve učiteľky, z ktorých jedna je riaditeľkou (resp. poverená riadením, a to v prípadoch, keď sa obci nedarí miesto riaditeľky obsadiť vymenovaním po úspešnom výberovom konaní). Druhá učiteľka je často len na určitú dobu, stane sa aj prípad, keď učiteľka členstvo v rade škole odmietne. Aké sú možnosti na obsadenie rady školy? Je poverený pedagogický zamestnanec riadením školy „plnohodnotným riaditeľom“? Ak áno, platilo by pre neho ustanovenie zákona č. 596/2003 § 25 ods. 11, a vtedy by nemohol byť ako riaditeľ členom rady školy. Aké možnosti má zriaďovateľ? 

V praxi je viacero základných i materských škôl a tiež školských zariadení, ktoré sú pri zriaďovaní rady školy v podobnej situácii.

Podľa § 25 ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z.  o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) rada školy má päť až jedenásť členov a za jej ustanovenie zodpovedá zriaďovateľ. Počet jej členov súvisí s počtom zamestnancov školy alebo školského zariadenia. Ak majú menej zamestnancov ako dvadsaťpäť, počet členov rady školy môže byť nižší ako jedenásť  (§ 25 ods. 2 zákona č. 596/2003 Z. z.). Rada školy s piatimi členmi sa môže ustanoviť len vtedy, ak v škole alebo školskom zariadení nie je vyšší počet zamestnancov ako desať (§ 25 ods. 3 zákona č. 596/2003 Z. z.).   

Ak sa ustanovuje jedenásťčlenná rada školy, jej zloženie pre jednotlivé typy a druhy škôl a školských zariadení je ustanovené v  § 25 ods.  5 až 7 zákona č. 596/2003 Z. z. Ak sú splnené  podmienky, že rada školy môž

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Vyradenie školy zo siete A

Publikované: Aktualizované:

Sieť škôl a školských zariadení spravuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (ďalej „ministerstvo školstva“). Školy a školské zariadenia zaradené v sieti majú právo vykonávať výchovu a vzdelávanie a majú právo na zabezpečenie financovania (§ 15zákona 596/2003 Z. z.).