Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Podpisovanie cestovného príkazu

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Marián Varga

Kto podpisuje riaditeľovi školy s právnou subjektivitou cestovný príkaz? Je to starosta obce? Môže to byť aj zástupca riaditeľa školy? Je potrebný nejaký interný predpis na pracovnú cestu a používanie súkromného motorového vozidla?

Podľa § 4 „prvá veta“ zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme, právne úkony za zamestnávateľa voči zamestnancovi, ktorý je štatutárnym orgánom, robí orgán, ktorý ho vymenoval alebo zvolil.

Podľa § 3 ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z.  o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, riaditeľa vymenúva na dobu funkčného obdobiaa odvoláva zriaďovateľ školy alebo zriaďovateľ školského zariadenia. Podľa § 3 ods. 1 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách, zamestnávateľ vysielajúci zamestnanca na pracovnú cestu písomne určí miesto jej nástupu, miesto výkonu práce, čas trvania, spôsob dopravy a miesto skončenia pracovnej cesty; môže určiť aj ďalšie podmienky pracovnej cesty. Zamestnávateľ je pritom povinný prihliadať na oprávnené záujmy zamestnanca.

V prípade riaditeľa školy ide o osobitý prípad pracovnoprávneho vzťahu, keď na jednej strane je riaditeľ zamestnancom školy, ale na stane druhej voči nemu vykonáva právne úkony vyplývajúce z tohto pracovnoprávneho vzťahu zriaďovateľ. Podľa platných ustanovení zákona cestovný príkaz riaditeľovi školy s právnou subjektivitou môže podpísať len zriaďovateľ školy resp. jeho štatutárny orgán, teda v danom prípade starosta obce. Uvedenú právomoc nemožno ani delegovať na zástupcu školy, lebo zriaďovateľovi zákon nedovoľuje vykonávať právne úkony voči ďalším zamestnancom školy. Poznamenávame, že ani samotný riaditeľ školy by nemohol poveriť zástupcu školy popisovaním cestovných príkazov riaditeľovi školy, lebo sám takouto právomocou nedisponuje (podpisovanie cestovných príkazov samému sebe) a z teórie práva vyplýva, že nikto nemôže na iného previesť viac práva, ako sám má. Z uvedeného vyplýva jediný právny záver, že podpisovanie cestovných príkazov pre riaditeľa školy je bezvýhradnou kompetenciou zriaďovateľa školy.

V zmysle ustanovenia § 3 ods. 1 zákona č. 283/2002 Z. z.  o cestovných náhradách môže zamestnávateľ zamestnancovi určiť použitie súkromného motorového vozidla na pracovnú cestu. Zákon o cestovných náhradách však bližšie neustanovuje podmienky, za ktorých môže zamestnávateľ dohodnúť so zamestnancom použitie súkromného motorového vozidla pripracovnej ceste a neukladá zamestnávateľovi povinnosť vydať interný predpis o pracovných cestách a používaní súkromného motorového vozidla na pracovnú cestu.

18. 1. 2019



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk