Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Počet oddelení v ŠKD a súvisiace témy

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Lucia Pivarníková

Máme 2 oddelenia ŠKD a 2 vychovávateľky. Náklady na vychovávateľky nám enormne narástli. Môže byť v jednom oddelení ŠKD viac ako 25 detí? Ak sa mi ich zapíše viac, ako mám postupovať? Mám ostatné deti nezapísať alebo zapísať len tie, ktoré majú pracujúcich rodičov? Má každé dieťa právo na ŠKD? Ako je to s platbami? Ak dieťa nezaplatí za príslušný mesiac, môžem ho vylúčiť z družiny? Ak budem musieť prepustiť jednu vychovávateľku, prepustím tú, ktorá bola prijatá ako posledná?

Školský klub detí (ďalej už len „ŠKD“) patrí k najrozšírenejším zariadeniam zabezpečujúcim výchovno-vzdelávaciu činnosť pre deti v čase mimo vyučovania. Zaraďujeme ho medzi školské výchovno-vzdelávacie zariadenia. Objasnenie činností a zamerania ŠKD vysvetľuje zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej už len „školský zákon“): „Školský klub detí zabezpečuje pre deti, ktoré plnia povinnú školskú dochádzku na základnej škole, činnosť podľa výchovného programu školského zariadenia zameranú na ich prípravu na vyučovanie a na oddych v čase mimo vyučovania a v čase školských prázdnin“.

Spôsob organizácie a prevádzky školských klubov detí stanovuje vyhláška č. 306/2009 Z. z. o školskom klube detí, školskom stredisku záujmovej činnosti, centre voľného času, školskom hospodárstve a stredisku odbornej praxe. Na základe spomínanej vyhlášky sa do ŠKD prijíma dieťa na základe písomnej žiadosti zákon

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk