Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Online rizikové správanie u detí a mládeže

Publikované: Autor/i: doc. PhDr. Mário Dulovics, PhD.

Prvé dve dekády 21. storočia boli poznamenané dynamickým rozvojom informačných a komunikačných technológií, ktoré výrazne pozmenili viaceré oblasti spoločenského života. Masívna expanzia internetu zasiahla aj do životov žiakov. Okrem mnohých výhod, odborníci upozorňujú aj na rad rizík a ohrození. Tieto môžu byť dôsledkom straty zábran, nedodržiavania zásad bezpečného používania internetu, jeho nadmerného využívania a pod. Súhrnným pojmom ich označujeme ako online rizikové správanie.

Online rizikové správanie možno charakterizovať ako správanie jedinca vo virtuálnom priestore, ktorým vedome alebo nevedome ohrozuje seba alebo svoje okolie.

Vo vzťahu k virtuálnemu prostrediu internetu môžeme, bez nároku na úplnosť, hovoriť o dvoch základných rovinách rizikového správania:

1. Rizikové správanie ohrozujúce vlastnú osobu:

  • vyhľadávanie nevhodných obsahov,
  • nadmerne dlhý čas strávený na internete,
  • kontaktovanie sa s neznámymi osobami,
  • účasť v rizikových online skupinách (podporujúcich samovražedné jednanie, sebapoškodzovanie, extrémizmus, experimentovanie s drogami),
  • neuvážené zverejňovanie osobných údajov,
  • neuvážené rozposielanie vizuálnych materiálov (fotografie, videá) a informácií o svojej osobe.

2. Rizikové správanie ohrozujúce iné osoby:

  • šírenie nevhodných obsahov (poplašné, zavadzajúce správy, obsahy hanobujúce rasu, národ, náboženstvo),
  • všetky známe formy kyberšikanovania,
  • nevhodné sexuálne správanie, ktorého výsledkom je mravné alebo iné ohrozenie druhých osôb,
  • všetky formy počítačovej kriminality.

Skutočnosť, že ide o problematiku aktuálnu, ktorej je potrebné venovať pozornosť v intenciách preventívneho pôsobenia v školskom prostredí, akcentujú viaceré národné dokumenty.

Koncepcii kybernetickej bezpečnosti Slovenskej republiky na roky 2015-2020  sa v kapitole 3.4 uvádza úloha šírenia osvety a zvyšovanie povedomia a taktiež úlohy týkajúce sa zapracovania problematiky kybernetickej bezpečnosti do oblasti „všeobecného vzdelávania“ a „odborného vzdelávania. Potreba riešenia problematiky online rizikového správania je akcentovaná taktiež v Stratégii prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti v SR na roky 2016 až 2020  v rámci dvoch hlavných priorít, č. 1Znižovanie kriminality a inej protispoločenskej činnosti a č. 5 Reakcia na nové trendy a hrozby v oblasti bezpečnosti a verejného poriadku“. Konkrétne sa v nich uvádza nutnosť zamerania prevencie na nasledovné oblasti: prevencia propagácie kriminality prostredníctvom všetkých druhov médií, prevencia kriminality vo virtuálnom prostredí, ako aj prevencia závislostí na informačných a komunikačných technológiách. O potrebe venovať problematike náležitú pozornosť svedčí aj zapracovanie kyberšikanovania do Smernice č. 36/2018 k prevencii a riešeniu šikanovania detí a žiakov v školách a školských zariadeniach.



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk