Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

KVALIFIKÁCIA - Technológia stolovania, potraviny, výživa

Publikované: Autor/i: Ing. Jarmila Belešová

Otázka

Mám možnosť pracovať ako učiteľka predmetov technológia a stolovanie, potraviny a výživa v trojročnom učebnom odbore hostinský a predmetov marketing a manažment v nadstavbovom štúdiu podnikanie v remeslách a službách. Rozsah úväzku by pozostával z výučby predmetu technológia a stolovanie 50% , potraviny a výživa 30 % a marketing a manažment 20 %. 

Mám ukončené vzdelanie: Združená stredná odborná škola, odbor: 6489 H hostinský/á, Súkromná stredná odborná škola, odbor: podnikanie v remeslách a službách, nadstavbové štúdium, Prešovská univerzita v Prešove, Fakulta humanitných a prírodných vied, odbor: učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy, Bc., Dubnický technologický inštitút v Dubnici nad Váhom, odbor: učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy, študijný program: učiteľstvo ekonomických predmetov

Inovačné, aktualizačné, špecializačné vzdelávanie: MPC- Inovačné vzdelávanie- Metódy a formy práce podporujúce kritické myslenie u žiakov zo sociálne znevyhodneného prostredia MPC- Aktualizačné vzdelávanie- Dekoratívne vyrezávanie do ovocia a zeleniny, MPC- Inovačné vzdelávanie- Práca majstra odbornej výchovy so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia, MPC- Aktualizačné vzdelávanie- Správna výrobná prax a HACCP, ŠIOV- Špecializačné vzdelávanie- Výchovný poradcaŠIOV- Aktualizačné vzdelávanie- Systém duálneho vzdelávania v strednej odbornej škole

Odborné kurzy: Slovenská barmanská asociácia- Barmanký kurz- ,,Barman- nápojár“,Slovenská barmanská asociácia- Barmanký kurz ,,Vyššia škola barmana, Koktailový seminá, II. stupeň, Základný baristický kurz, Baristický kurz úroveň II, Základný tréning ,,Barista“, Kurz Carving FRUIT 1

  1. Som na túto prácu kvalifikovaná? Ak áno do akej platovej triedy budem zaradená?
  2. Na stránke MŠVVŠ som si našla akreditované kurzy: Moderný hotelový manažment, jednoročný (dvojsemestrálny), v rozsahu 720 hod., ukončený skúškou a získaním osvedčenia Potraviny a produkty živočíšneho pôvodu, v rozsahu 10 hod.  Potraviny a produkty rastlinného pôvodu, v rozsahu 10 hod.  V prípade, že nie som na túto prácu kvalifikovaná, bolo by postačujúce vykonať tieto kurzy?
  3. Ak ani tak nebudem kvalifikovaná, aké štúdium si mám doplniť?

Odpoveď

Podľa § 7 ods. 2 zákona č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov požadovaným stupňom vzdelania pre učiteľa základnej školy a strednej školy  je najmenej vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa.

Konkrétne študijné odbory a študijné programy požadované na vyučovanie jednotlivých predmetov sú ustanovené vo vyhláške MŠ SR č. 437/2009 Z. z., ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné požiadavky pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov v znení neskorších predpisov. Kvalifikačné predpoklady učiteľov profesijných (odborných) predmetov sú ustanovené v časti VIII prílohy č. 1 uvedenej vyhlášky.

Vami získaným vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa v študijnom odbore učiteľstvo profesijných predmetov a praktickej prípravy, v študijnom programe učiteľstvo ekonomických predmetov ste získali podľa uvedenej vyhlášky iné ako požadované vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa na vyučovanie predmetov technológia a stolovanie a  potraviny a výživa. Na vyučovanie predmetov marketing a manažment spĺňate uvedeným vzdelaním kvalifikačné predpoklady. 

Podľa § 7 ods. 3 zákona platí, že ak ide o učiteľa základnej školy, stred

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk