Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Kritéria pre prijatie na štúdium na strednej škole

Publikované: Autor/i: JUDr. Ivana Gerdová

V zmysle ustanovení § 62 až § 68 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ako i v  súlade s § 29 ods. 6 a § 31 ods. 2 zákona č. 61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov riaditeľ školy navrhuje kritériá pre prijatie na štúdium na strednej škole (sme priemyslovka so študijnými odbormi).

  1. Podľa § 66 ods. 1 školského zákona „Prijímacia skúška pozostáva z overenia vedomostí z predmetov podľa § 64 ods.1“ ( u nás matematika a slovenský jazyk a literatúra). Môžeme v zmysle § 65 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. („Riaditeľ strednej školy po prerokovaní v pedagogickej rade školy určí formu prijímacej skúšky, jej obsah a rozsah podľa vzdelávacích štandardov štátneho vzdelávacieho programu odboru vzdelávania v základnej škole. Určí jednotné kritériá na úspešné vykonanie skúšky a ostatné podmienky prijatia na štúdium...“) zaradiť i test všeobecných študijných predpokladov?
  2. Uchádzač si môže podať dve prihlášky i na jednu školu na dva študijné odbory. Moja otázka znie, či je možné takýchto uchádzačov, ktorí týmto prejavujú skutočný eminentný záujem o štúdium na danej škole (máme príbuzné študijné odbory)  v kritériách bodovo zvýhodniť?

Zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v § 64 ods. 1 ustanovuje pôsobnosť ministerstva školstva a ministerstva zdravotníctva vo vzťahu k prijímaciemu konaniu, a to tak, že ministerstvo školstva a zdravotníctva na návrhy riaditeľov stredných škôl určuje predmety, z ktorých pozostáva prijímacie konanie s cieľom zachovania jednotnosti pre jednotlivé odbory.

Vo vzťahu k určeniu formy prijímacej skúšky, jej obsahu a rozsahu, ako aj kritériám a ostatným podmienkam prijatia na štúdium zákon ponecháva ich určenie na riaditeľa školy, ktorý ich určuje po prerokovaní v pedagogickej rade. Zároveň školský zákon neuvádza presne ani príkladmo, čo si možno predstaviť pod ostatnými podmi

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Dovolenka pri skrátenom úväzku N

Publikované:

Otázka Nastúpila som na pozíciu učiteľky v základnej škole na 50 % pracovný pomer (učím dva dni v týždni po 6 hodín). Zamestnávateľ mi dal 45 dní dovolenky s tým, že za jeden deň si musím čerpať 2,5 dňa dovolenky. Je jeho postup správny? Ako má zamestnávateľ postupovať v prípade priznávania dovolenky pracovníkom pracujúcim na skrátený pracovný úväzok?

Náhrada mzdy za účasť v maturitnej komisii A

Publikované: Aktualizované:

Otázka Patrí učiteľovi náhrada mzdy z dôvodu účasti v maturitnej komisii opravného termínu teoretickej časti odbornej zložky aturitnej skúšky v inej ako kmeňovej škole? Musí si daný učiteľ čerpať dovolenku, prípadne náhradné voľno? 

Nariadenie dovolenky zamestnancovi N

Publikované:

Nariadenie/dohoda o čerpaní dovolenky N

Publikované:

Odmietnutie žiadosti o dovolenku A

Publikované: Aktualizované: