Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Kompetencie Štátnej školskej inšpekcie po novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve

Publikované: Autor/i: Ing. Ingrid Veverková Konečná

Kompetencie Štátnej školskej inšpekcie po novele zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Novela zákona č. 596/2003 Z. z. sa dotkla najmä oblasti pôsobenia Štátnej školskej inšpekcie; podľa dôvodovej správy účelom novely bolo posilniť napĺňanie kompetencií Štátnej školskej inšpekcie pri výkone inšpekčnej činnosti a tiež určiť jednoznačné pravidlá pre podávanie námietok  k výsledkom a k procesu školskej inšpekcie.

Podľa § 13 ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. Štátna školská inšpekcia (ďalej "ŠŠI") plní funkciu kontroly štátu nad úrovňou pedagogického riadenia, nad úrovňou výchovy a vzdelávania a materiálno-technických podmienok vrátane praktického vyučovania v školách a školských zariadeniach, na pracoviskách praktického vyučovania a nad úrovňou činností v špeciálnych výchovných zariadeniach a školských zariadeniach výchovného poradenstva a prevencie (ďalej len „kontrolované subjekty“).

Vo vzťahu ku kontrolovaným subjektom ŠŠI plní funkciu kontrolného orgánu so svojimi právami aj povinnosťami. ŠŠI výsledky zistení a hodnotení zo školskej inšpekcie zaznamenáva vo výstupných inšpekčných materiáloch formou správy o výsledkoch školskej inšpekcie.

Správa o výsledkoch školskej inšpekcie obsahuje:

  • označenie inšpekčného orgánu,
  • mená a priezviská školských inšpektorov, ktorí inšpekciu vykonali,
  • označenie kontrolovaného subjektu,
  • miesto a čas školskej inšpekcie,
  • predmet školskej inšpekcie,
  • zistenia a ich hodnotenie,
  • označenie dokladov a ostatných materiálov, o ktoré sa zistenia opierajú,
  • uplatnené opatrenia.

Správu o výsledkoch školskej inšpekcie po prerokovaní podpisujú školskí inšpektori, ktorí sa na inšpekcii zúčastnili a riaditeľ kontrolovaného subjektu alebo zamestnávateľ, ktorého je pracovisko praktického vyučovania organizačnou súčasťou. Správa by mala byť prerokovaná, ak ju nemožno prerokovať, považuje sa za prerokovanú doručením jedného vyhotovenia správy o výsledkoch školskej inšpekcie riaditeľovi kontrolovaného subjektu alebo zamestnávateľovi, ktorého je pracovisko praktického vyučovania organizačnou súčasťou.

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Člen rady školy príbuzným riaditeľa A

Publikované: Aktualizované:

Otázka Ak je riaditeľ školy príbuzným člena rady školy, ktorý je delegovaný za zriaďovateľa (v našom prípade matka riaditeľka, syn poslanec obce delegovaný do rady školy), pozastavuje sa jeho členstvo v rade školy v prípade, že by rada školy bola výberovou komisiou a matka - riaditeľka sa prihlasuje do výberového konania?

Delegovanie zástupcov zriaďovateľa N

Publikované: