Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Komisionálne skúšky a vysvedčenie zo zahraničia

Publikované: Autor/i: PaedDr. ThLic. Oľga Pivarníková

Rodičia žiaka požiadali o vykonanie komisionálnej skúšky z dôvodu štúdia v zahraničí. V žiadosti uviedli ročník a konkrétny predmet (slovenský jazyk a literatúra), z ktorého žiadajú vykonanie komisionálnej skúšky. Rodičia odmietli predložiť riaditeľovi školy vysvedčenie žiaka z Anglicka s odôvodnením, že žiaden právny predpis im to neukladá. Ako má škola postupovať v takomto prípade? Má povoliť komisionálnu skúšku len z predmetu uvedeného v žiadosti rodičov? Ak áno, čo má uviesť v doložke vysvedčenia?

 

Problematike komisionálnych skúšok venuje pozornosť zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) a rezortný predpis Metodický pokyn č. 22/2011 na hodnotenie žiakov základnej školy (ďalej len „metodický pokyn“).

Podľa § 25 ods. 5 školského zákona „Žiak, ktorý vykonáva osobitný spôsob plnenia školskej dochádzky podľa § 23 písm. b) a c), môže na základe žiadosti zákonného zástupcu žiaka alebo žiadosti plnoletého žiaka vykonať komisionálne skúšky. V žiadosti zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak uvedie ročníky, za ktoré sa majú komisionálne skúšky vykonať.“ Uvedené písmeno b) sa vzťahuje na situáciu rodičov žiaka, ktorí žiadajú o povolenie vykonať komisionálnu skúšku z dôvodu vzdelávania ich dieťaťa mimo územia SR (v zahraničí).

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk