Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Kolektívna zmluva v súkromnej materskej škole v zriaďovateľskej pôsobnosti n.o.

Publikované: Autor/i: PaedDr. Drahoslava Vaščáková

Súkromnú materskú školu prevádzkuje nezisková organizácia, ktorá bola založená súkromnou obchodnou spoločnosťou. Vzťahuje sa na túto súkromnú materskú školu Kolektívna zmluva vyššieho stupňa pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme na roky 2019 - 2020? 

Podľa Zákonníka práce zamestnanci a zamestnávatelia majú právo na kolektívne vyjednávanie. Povinnosťou je vyjednávať kolektívnu zmluvu v súlade so zákonom o kolektívnom vyjednávaní, napriek tomu nemusí dôjsť k uzavretiu kolektívnej zmluvy ani v prípade využitia všetkých zákonných nástrojov.

Kolektívne vyjednávanie sa začne predložením písomného návrhu na uzavretie kolektívnej zmluvy jednou zo zmluvných strán druhej zmluvnej strane. Zamestnanci majú právo na kolektívne vyjednávanie  len prostredníctvom príslušného odborového orgánu, aj preto je zamestnávateľ povinný umožniť pôsobenie odborových organizácií na pracovisku. Odborová organizácia je povinná písomne informovať zamestnávateľa o začatí svojho pôsobenia u zamestnávat

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk