Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

JAZYKOVÉ KURZY - Dohadovacie konanie, organizácia

Publikované: Autor/i: redakcia , PaedDr. ThLic. Oľga Pivarníková

Pre deti cudzincov s povoleným pobytom na území SR, ktoré sa zúčastňujú na výchovno-vzdelávacom procese v základnej škole, strednej škole a v škole pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, sa na odstránenie jazykových bariér organizujú základné a rozširujúce jazykové kurzy štátneho jazyka.

Dohadovacie konanie

V zmysle § 10 ods. 12 zákona č. 596/2003 Z. z. organizačne aj finančne zabezpečuje jazykové kurzy cudzincov s povoleným pobytom na území Slovenskej republiky príslušný regionálny úrad školskej správy v spolupráci  s orgánmi územnej samosprávy. Zvýšené náklady na organizáciu jazykových kurzov môžu byť jednotlivým zriaďovateľom škôl poskytnuté v rámci dohodovacieho konania podľa § 8c ods. 1 písm. a) zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov. Škola predkladá žiadosť zriaďovateľovi, ktorý zosumarizuje žiadosti za všetky školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti a požiadavku zašle na regionálny úrad školskej správy. Regionálny úrad školskej správy predloží každý mesiac do 8. dňa žiadosti zriaďovateľov o dohodovacie konanie MŠVVaŠ SR.

Žiadosť o dohodovacie konanie – Jazykový kurz pre deti cudzincov (.xlsx, 17.55 kB)

Poverenie organizačného zabezpečenia jazykového kurzu

RÚ v sídle kraja vydá Poverenie organizačného zabezpečenia jazykového kurzu s náležitosťami: názov a adresa orgánu miestnej štátnej správy, ktorý vydáva poverenie, názov a adresa školy, ktorá bude organizačne realizovať jazykový kurz pre dieťa/deti cudzincov, meno a priezvisko dieťaťa, dátum narodenia dieťaťa, národnosť, štátna príslušnosť, povolený pobyt (prechodný alebo trvalý), odporúčaná pedagogická dokumentácia, personálne zabezpečenie, kvalifikačný predpoklad, finančné zabezpečenie ‒ Žiadosť do dohodovacieho konania, podpis vedúceho RŠÚ v sídle kraja a podlhovastá pečiatka.

Poverenie dostane: škola, ktorá bude jazykový kurz realizovať, zriaďovateľ školy, ktorý prostredníctvom dohodovacieho konania požiada ministerstvo o finančné zabezpečenie jazykového kurzu, oddelenie finančných analýz a kontrolných činností RŠÚ v sídle kraja, ktoré sprostredkuje žiadosť zriaďovateľa vo vzťahu k ministerstvu. Poverenie bude súčasťou spisu.

Osobné údaje osôb uvedené v poverení vzhľadom na ich začlenenie do školského prostredia patria pod rámec vnútorného predpisu školy na ochranu osobný

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Prijímanie dieťa do materskej školy na jeden školský rok A

Publikované: Aktualizované:

Povinnosť odchodu do dôchodku A

Publikované: Aktualizované:

Nariadenie komisionálneho preskúšania žiaka A

Publikované: Aktualizované:

Prehľad dôležitých termínov v júni N

Publikované:

Povinnosť aktualizačného vzdelávania N

Publikované: