Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

HISTÓRIA - 24. jún - Deň obetí komunizmu na Slovensku

Publikované: Autor/i: PhDr. Adam Bielesz, PhD.

Päťdesiate roky 20. storočia sú v bývalom Československu známe aj kvôli politickým procesom. Pomocou krutých metód sa vyšetrovatelia snažili vymôcť priznania skutočné i tie dopredu vytvorené komunistickými orgánmi. Na konci procesov boli tresty odňatia slobody, dlhoročné tresty a v neposlednom rade i tresty smrti. Len málo ľudí sa aspoň pokúsilo vzoprieť zdanlivej beznádeji. Do tejto kategórie patria Silvester Krčméry a Gustáv Husák.

Gustáv Husák sa narodil v roku 1913 v dnešnej bratislavskej mestskej časti Dúbravka v rodine miestneho roľníka Nikodéma Husáka. V čase, kedy sa narodil Silvester Krčnéry, Augustín Husák nastúpil do šiesteho ročníka ľudovej školy v rodnej obci. Silvester Krčméry sa narodil v roku 1924 v Trnave. Detstvo, školské časy a mladosť prežil v Banskej Bystrici. Obaja absolvovali vysokoškolské štúdium. Husák študoval v tridsiatych rokoch na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a stal sa jednou zo známych tvárí slovenskej ľavicovej inteligencie. Krčméry študoval na niekoľkých miestach medicínu (napríklad v Prahe či v Bratislave). Promoval v roku 1948 na Karlovej univerzite v Prahe a pôsobil ako lekár v českom pohraničí či Košiciach.

Gustáv Husák bol jednou z hlavných postáv protinacistického odboja, organizátorom Slovenského národného povstania (Krčméry sa povstania rovnako zúčastnil), predsedom Zboru povereníkov a jednou z hlavných postáv komunistického prevratu na Slovensku. Hoci obaja pôvodne pochádzali z veriacich rímskokatolíckych rodín, 

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Školské výlety a exkurzie N

Publikované:

Moderné formy zážitkových programov N

Publikované:

Široká škála zážitkových programov začína pri interaktívnych kioskoch v novovzniknutých poznávacích centrách, cez výnimočné programy rôznych združení, až po celodenné zážitkové aktivity na kľúč, kde organizátor, pripraví celodenný program a ešte aj poskytne žiakom stravu. Predstavme inštitúcie, kde možno takéto druhy zážitkových programov absolvovať.