Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Fázy, etapy prežívania smútku a ako môžeme pomôcť

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Začiatok roka 2022 prináša smutnú bilanciu. Pri našich stoloch chýbajú tí, ktorí podľahli zákernému ochoreniu alebo zomreli na následky chorôb, ktoré nebolo možné liečiť. Aj duševné zdravie detí a pracovníkov v školstve sa v čase pandémie prehĺbilo do rôznych podôb. Vyslobodzovanie sa zo zovretia nebude bezproblémové. Enormne stúpol nápor na psychológov, potreby konzultácie problémov, riešenie psychickej bolesti. Nárast uvádzajú linky prvej psychologickej pomoci, ale aj všetky súkromné a inštitúciami zastrešované formy psychologickej podpory. 

Fázy, etapy prežívania smútku

Poznanie jednotlivých etáp je zvlášť dôležité v školskom prostredí, pretože pocity a prejavy sú fenoménom, ktorý môže znásobiť prežívanie smútku.

Šok v emóciách

Bezprostredne po zistení úmrtia sa objavuje emocionálny šok, prekvapenie zo seba, ako prijímame oznámenie o úmrtí blízkeho. V psychologickej poradenskej praxi si psychológovia vypočujú spleť rôznych reakcií, ktoré majú rôzny priebeh v intenzite i čase. Je nesmierne dôležité, aby v tomto období bolo spoločenské  prostredie empatické, citlivé, nekonfliktné, zhovievavé, pretože ide o niekoľko etáp, fáz, ktoré jedinec bude musieť postupne prekonávať.

Školské prostredie má veľmi dynamický potenciál, ktorý môže vyvolať obranný mechanizmus, kedy smútiaci môže reagovať neadekvátne. Preto je dôležité, aby vedúci zamestnanci, triedni učitelia, učitelia boli dôkladne oboznámení, v akej situácii sa kolegyňa, kolega, dieťa, ktoré prišlo o milovanú osobu, nachádza.

Rozmer empatie a zvýšenej citlivosti v nonverbálnych a verbálnych prejavoch je viac ako žiadúci a nemal by byť jednorázový. Ide o proces vyrovnania sa so skutočnosťou hlbokej straty. Na stratu môže dieťa aj dospelý reagovať rôzne, napr. hnevom. U detí tieto formy reakcií bývajú časté a existuje hneď aj ďalší rozmer následnej hanby za hnev. Tá nevzniká hneď, prichádza až neskôr, a o to je intenzívnejšia, pretože predstavuje druhý šok z vlastného spracovania straty. Hnev môže viesť k hádkam s tými, ktorí sú, podľa dieťaťa, zodpovední za smrť milovanej osoby. Hnev začína byť problémom, keď vedie k zatrpknutiu. Už nie je emóciou, ale stáva sa postojom, ktorý uzatv

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk