Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Sebariadenie - konštruktívne návrhy v rovine sebaovládania.

Publikované: Autor/i: Mgr. Dušana Bieleszová , Mgr. Soňa Koreňová , Ing. Jana Šošovičková, PhD.

Pri práci s emóciami je dôležitá sebakontrola. Ak sme schopní sebakontroly, ak si uvedomujeme signály emočnej nepohody, teda neschopnosť v daný moment ovládať negatívne emócie, máme možnosť výberu našej reakcie.

Sebakontrola a emocionálna inteligencia

Schopnosť sebakontroly je jednou zo základných schopností emocionálnej inteligencie (modifikované podľa Petrides a kol., 2007). Patrí tu:

  • Emocionálna regulácia – kontrola vlastných citov, emocionálnych stavov prostredníctvom osobného náhľadu, vhľadu a úsilia: Som v nepohode? Som podráždená/ý? Nehnevaná/ý? Cítim ľútosť? Prekvapenie? Rozčarovanie?
  • (Nízka) impulzivita – schopnosť zvažovať ako a čo sme urobili, uvažovať pred vyslovením a realizáciou rozhodnutia. Riaditelia zvyknú sebakontrolu v tomto kontexte pomenovať slovami – NÁDYCH a VÝDYCH.
  • Pokojné a účinné zvládanie stresu – osvojenie si efektívnych stratégií zvládania stresu.

Sebakontrolu potrebujeme využívať v rôznych situáciách, napr. v kontakte s kolegom, rodičom, zriaďovateľom, a to najmä vtedy, keď sa cítime rozladení, keď cítime napätie, hnev, prekvapenie. 

Vo vedúcej pozícii si treba klásť otázky:

Aké sú signály mojej emočnej nepohody? Aký je môj emočne nastavený program? Viem regulovať svoje emócie? Viem čo ma hnevá? Čo ma poteší? Čo vo mne vyvoláva smútok? Rozpoznám príznaky začínajúceho stresu?

Návrhy z praxe

Jana Šošovičková (2021) v záverečnej práci funkčného vzdelávania na tému Osobnostný rozvoj lídra v kontexte digitálnej transformácie školyponúka in

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy

Aktuálne články

Čerpanie dovolenky a jej prerušenie A

Publikované: Aktualizované:

 Otázka: Zamestnanec chce počas plánovanej dovolenky, ktorú čerpá počas vedľajších a hlavných prázdnin, navštíviť lekára, čiže chce prerušiť dovolenku na tzv. paragraf. Postupujem ako riaditeľ školy (zamestnávateľ) správne a v súlade s platnou legislatívou, ak neumožním zamestnancovi čerpanie paragrafu – P-čka počas čerpania plánovanej dovolenky (vedľajšie a hlavné prázdniny)? Dovolenku umožním prerušiť iba počas PN alebo OČR.

Čerpanie dovolenky a práca v kalendárnom roku 60 dní N

Publikované:

Otázka Ako má riešiť zamestnávateľ čerpanie dovolenky u zamestnankyne, ktorá bola na PN-ke od 5. 1. do 23. 5. 2018. 24. 5 .2018 nastúpila do práce po PN-ke. V práci si odpracovala 27 dní. Keďže počas letných prázdnin sa spravidla na školách čerpá dovolenka od 3. 7. 2018, zamestnankyňa nastúpila na dovolenku. Dovolenku si vypísala za mesiac júl - 20 dní a mesiac august - 18 dní. Z toho vyplýva, že zamestnankyňa nevykonávala v kalendárnom roku prácu aspoň 60 dní.

Dĺžka dovolenky, podmienky čerpania, poskytovania, krátenia a poskytovanie náhrad A

Publikované: Aktualizované:

Otázka Sme cirkevná základná škola. V predošlých rokoch sme mali 8 zamestnankýň, učiteliek na reťazených MD a RD. Tento rok a nasledujúce roky sa postupne vracajú z RD. Neboli na ne tvorené rezervy na nevyčerpané dovolenky. Tento rok si viaceré z nich čerpajú naakumulované dovolenky. Napriek tomu si nie všetky ich stihnú dočerpať do 31. 12. 2015. Aký je minimálny a aký je maximálny počet dní  dovoleniek zamestnankýň, ktorý môžeme, resp. musíme ku koncu roka preplatiť?

Dokladovanie dovolenkového voľna A

Publikované: Aktualizované:

Otázka: Môžu pedagogickí zamestnanci počas prázdnin, kedy majú vypísanú dovolenku, na konci mesiaca dokladovať dovolenkové voľno zamestnávateľovi potvrdením od lekára, prípadne potvrdením o sprievode člena rodiny.

Dovolenka 9 týždňov N

Publikované: