Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Rola riadiaceho pracovníka a jej úskalia

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Od riadiaceho pracovníka na akomkoľvek úseku práce sa bude očakávať, že všetky svoje roly bude zvládať skvele a bude príkladom pre iných. Je to obrovská výzva, pretože zlyhanie v niektorej z rolí môže predstavovať „domino efekt“. Aj ten najlepší riadiaci pracovník ak zlyhá čo i len v jednej z rolí, odrazí sa to na kvalite jeho hodnotenia.

V života zastávame množstvo rolí, ktoré sa kontinuálne menia s vývinom jedinca, s jeho pracovnou i spoločenskou pozíciou, so statusom a je jasné, že mnohé z rolí majú meniacu sa pozíciou v priestore i v čase. Od riadiaceho pracovníka školy sa automaticky očakáva, že na vysokej úrovni bude zvládať riadenie pracovného kolektívu a riadenie školy vo vzťahu k societe, v ktorej škola pôsobí a ako je odborne orientovaná. Prirodzene, aj ten najlepšie hodnotený manažér a v jednej osobe aj vynikajúci výtvarník spôsobí nedôveru, ak bude riadiť napr. športovú školu. Z psychologického a z odborného hľadiska je najdôležitejšia odborná profilácia a zároveň pedagogická a manažérska schopnosť. Napokon aj ten najlepší športovec vôbec nemusí byť dobrým riaditeľom športovej školy.

Riadiaci pracovník zodpovedá za kvalitu vyučovacieho procesu a kontroluje ho. Nie je však jednoduché zvládnuť vedenie ľudí, zabezpečovať chod inštitúcie, kvalitne učiť a ešte aj sledovať zmeny v zákonoch a trendoch rozvoja škôl. Dobrý riaditeľ by mal byť dobrým manažérom, ekonómom, flexibilným obchodníkom, výborným metodikom pre svojich kolegov, mal by mať dobrý kultúrno-spoločenský rozhľad, dobrý umelecký vkus, predvídať veci, vedieť sa vžiť do postavenia svojich zamestnancov, rodičov i žiakov dokonca všetkých vekových kategórií. Dobrý riaditeľ v dnešnej dobe musí mať aj technickú edukáciu, aby vedel správne rozpoznať finančné ponuky na mnohé práce súvisiace so školskou prevádzkou, mal by byť takmer staviteľom, bezpečnostným technikom, vyšetrovateľom, sudcom, zdravotníkom, musí byť zbehlý v obrovskom množstve profesií, pretože s tým všetkým sa vo svojej každodennej práci stretáva. Musí byť dobrým administrátorom, keďže i v dnešnej elektronickej ére musí mať k dispozícii tisíce údajov, musí ich vedieť evidovať, archivovať. Riadiaci pracovník musí ovládať rýchlo vyvíjajúci sa počítačový potenciál so všetkými „úskali

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy