Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Poruchy príjmu potravy - ANOREXIA

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Anorexia je mentálna porucha príjmu potravy. Vyskytuje sa prevažne u mladých dievčat, najčastejšie v školskom veku  od 12 - 16 rokov až do dospelosti, najviac u dievčat,  no v súčasnosti už ani muži nie sú výnimkou. Pri tejto závažnej poruche príjmu potravy dochádza ku skreslenému vnímaniu samého seba a strachu z priberania. Jedinec s takouto poruchou sa snaží o prehnanú redukciu svojej hmotnosti, ktorá môže vyústiť do nebezpečného a často nezvratného poškodenia vlastného organizmu.

Mentálna anorexia je charakteristická úmyselným znižovaním telesnej hmotnosti. Ide o vedomé odmietanie potravy a nechuť do jedenia sa môže vyskytovať až v neskoršom štádiu ochorenia.  Ide o extrémne intenzívne úsilie dosiahnuť absolútnu štíhlosť, je spojené s obmedzovaním energetického príjmu a zvyšovaním výdaja energie. Strach, panika a odpor z obezity, nutkavá pozornosť venovaná vlastnému vzhľadu v rovine telesnej hmotnosti, skúmanie energetickej hodnoty akéhokoľvek jedla, hľadanie náhrad jedla v podobe vaty i papiera, sú imperatívy, ktoré skôr či neskôr dovedú jedinca ku kolapsu tela i duše.

Príčiny vzniku

Anorexiu spúšťajú pochybností, ktoré sa transformujú do úzkosti a obáv, že sociálne okolie neprijíma jedinca takého, aký naozaj je. Rýchla radikálna diéta obvykle prinesie viditeľnú zmenu výzoru, a tým aj isté uspokojenie.

Zo strany sociálneho prostredia prídu najskôr pochvaly a nastúpi pocit úspechu a uspokojenia. Z chudnutia sa stane závislosť, posadnutosť, s prizmou slasti po pochvale a ocenení.

Pri poklese hmotnosti pod určitú hranicu, okolo BMI 15,5 kg/m2 začnú prebiehať v rovine neotransmiterov mozgu neurobiologické zmeny, ktoré vedú k ďalšej potrebe nejesť a k skreslenému vnímaniu vlastného tela. Zvyšujúca túžba po pocitu slasti z vlastnej schopnosti, ktorá bola na začiatku evidentná, sa časom nedostavuje, nakoľko neurotransmitery dopamínu už neprenášajú signály, nevytvárajú endorfíny a telo sa nedokáže tešiť, už nielen zo straty váhy, ale z ničoho.  Tento stav vedie k pocitu zlyhania, k rozpadu sebahodnoty a sebaúcty, k nenávisti voči vlastnej osobe.  Nastupuje sebaobvinenia a seba opovrhnutie, ktoré sa formuje do podoby depresie.

Významnú rolu v tomto bludnom kruhu zohráva genetika, dôležité je však aj výchovné pôsobenie školského prostredia a rodiny.

Vyšší počet anorektikov pochádza z rodín, v ktorých výraznou hodnotou je dobrý vzhľad, efektný dojem, a výkonové schopnosti, ktoré aspoň trošku

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy