Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Patologická posadnutosť správnou výživou a Adonisov komplex

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Za posledných pár rokov sa v lekárskych, psychologických či psychiatrických ambulanciách stretávame s novým rozmerom poruchy príjmu potravy v podobe extrémnej snahy o prijímanie výhradne bio, eko, natural, raw potravy. Pre mnohých jedincov tento spôsob stravovania predstavuje ideál zdravej výživy, pre iných môže chorobná posadnutosť netypickou alternáciou životosprávy priniesť viac škody ako úžitku. Novšie diagnózy z okruhu porúch príjmu potravy, ktoré ešte nie sú oficiálne zahrnuté v medzinárodnej klasifikácii chorôb, sa začínajú vyskytovať čím ďalej tých častejšie a môžu ohroziť zdravý vývin dieťaťa.

Posadnutosť správnou výživou - Orthorexia neurosa

Patologická posadnutosť správnou výživou. Postihnutí jedinci držia prísnu diétu s vylúčením „nezdravých či nečistých potravín“, ktorých okruh sa neustále rozširuje. „Zdravá výživa“ sa stáva stredobodom záujmu jedinca. Závislosť od sledovania „kvality jedla“ zasahuje do bežného života jedinca natoľko, že nedokáže byť kritický k postojom, ktoré si vytvoril o idole zdravej výživy.

Posadnutosť kontroly každej potraviny predstavuje takmer jediný záujem existencie. Jedinci zo svojho stravovania vyraďujú čoraz viac potravín a dôsledne kontrolujú na obaloch ich zloženie do tej miery, až sa to stane diagnózou.

Väčšinou ide o ženy, dievčatá v staršom školskom veku, ktoré podľahnú ideálu prezentovanému aj mediálnymi hviezdami, ktoré buď takýmto spôsobom na seba upútavajú pozornosť, alebo uveria myšlienke, ktorá kontinuálne prejde do presvedčenia, že jedlo bio, eko, natural, raw je hodné ich tráviaceho traktu. Tým sa dostanú do kolotoča mylného presvedčenia, že neúmerne drahé potraviny sú kvalitné a sú ocho

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy