Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Fóbia a panické stavy

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Fóbia je najčastejšie charakterizovaná ako iracionálna, neadekvátna reakcia prejavujúca sa silným strachom, ktorá človeka zvyčajne núti uniknúť z daného miesta, vzdialiť sa od určitého podnetu, resp. predmetu strachu, situácie. Má veľa podôb, ktoré sa rozvíjajú v detstve a môžu pretrvávať celý život. V mnohých prípadoch, ak nevenujeme obrane pred strachom žiadnu pozornosť, môže znevýhodňovať dieťa v ďalšom rozvoji. 

Najčastejšie kvalitu profesionálneho rozvoja môže ohrozovať sociálna fóbia - sociofóbia, ktorá v súčasnosti môže zaznamenať rozvoj, nakoľko dlhodobé odlúčenie detí od školského prostredia môže vniesť obavy a nedôveru, ako bude dieťa prijímané, akceptované školským prostredím. Kyber-grafo-hostilita či kyberšikana má svoj podiel na vzniku a rozvoji odmietania a strachu zo sociálnych interakcií.

Sociálna fóbia - sociofóbia

Predstavuje prehnaný strach z určitého sociálneho-interakčného kontaktu alebo možného vzťahu. Je sprevádzaná úzkosťou, ktorá vzniká ako obava prameniaca z vedomých i nevedomých negatívnych očakávaní od iných, ako aj z možného vlastného zlyhania. Vzniká neopodstatnené napätie, tenzia, triaška a strach z toho, ako bude jedinec druhými hodnotený, príp. z toho, že naň bude upriamená pozornosť. Prejavuje sa strachom z rôznych sociálnych situácií, čo u detí a mladistvých vedie k vyhýbavému správaniu. Najčastejšie ide o neochotu, dokonca neschopnosť:

  • hovoriť v kolektíve rovesníkov, odpovedať pred tabuľou, písať na tabuľu, vystúpiť na verejnosti, osloviť dospelú osobu, pozdraviť susedov alebo učiteľov mimo priestorov školy alebo bývania.

Sociálna fóbia sa zvyčajne spája s nízkou sebadôverou a strachom z kritiky. Jedinec nezvláda humo

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy

Aktuálne články

Odvolanie riaditeľa školy po novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve N

Publikované:

Odvolanie riaditeľa školy po novele zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov V krátkom príspevku upozorníme na novelu zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „novela zákona č. 596/2003 Z. z.“). Novela je účinná od 1. januára 2019.

Školský obvod základnej školy po novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve N

Publikované:

Školský obvod základnej školy po novele zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalé bydlisko. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko, so súhlasom riaditeľa základnej školy, do ktorej sa hlási.

Zákon č. 54/2018 Z. z. - novela zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve A

Publikované: Aktualizované:

Zákon č. 54/2018 Z.z. umožňuje Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky ako správcovi a prevádzkovateľovi centrálneho registra škôl plniť úlohy voči registru právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci, ktoré mu vyplývajú z § 5 zákona č. 272/2015 Z. z. o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov.