Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Chyba apofénie a chyba akcie

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

V hodnotení iných neraz robíme chyby, ktoré môžu hlboko zraňovať a demotivovať hodnotených. Všetky podstatné chyby sa vzťahujú na osobu hodnotiaceho, na jeho vnímanie a podvedomé procesy. Tie najčastejšie  vyplývajú z osobnostných vlastností a statusu hodnotiaceho, zo zámerov, systému registrovania a spracovania informácií, z variability konkrétneho sociálneho prostredia. 

Chyba apofénie

Chyba apofénie býva po dlhodobej neprítomnosti  detí v školských laviciach javom, ktorý prekvapuje psychológov v poradenskej činnosti. Veľa detí v obrannom mechanizme, ktorý vychádza zo znížených osobných interakcií, upadá do sveta mediálnych bludov a konšpirácií. Prezerajúc si rôzne internetové zdroje podliehajú rôznym konfirmačných skresleniam v rovine vyhodnocovania vyhľadaných poznatkov a kombinujú ich s fantazijnými predstavami, ktoré sú pre toto vekové obdobie typické a oveľa bohatšie ako u dospelého jedinca. Rozmer apofénie nikdy nebol tak často a intenzívne pertraktovaný vo vzťahu psychológ - dieťa, ako v tomto pandemickom čase. Dieťa svojou fantáziou, ktorú vníma ako realitu aj pri inšpirácii z rôznych mediálnych „odkazov a stránok“ zachádza do rôznych foriem vnímania a hodnotenia sveta, až sa ocitá na pokraji psychického zdravia.Príkladov je mnoho a majú rôzne charakteristiky, pričom deti a v neposlednej miere aj dospelí im prisudzujú reálne  podoby.

Príklad: Keď sa zastavia hodiny, určite sa niečo stane, možno niekto z blízkych zomrie (čo sa môže stať, ale nie vplyvom ani dôsledkom zastavenia hodín); dieťa si to vysvetľuje podľa jeho fantázie, či motivačných zdrojov, ktoré získava zabublinované v samote s internetovou mocou. Praskliny na zemi, opadaná omietka nastenách budov, môžu byť vnímané akoby profil/portrét  človeka, možno aj konkré

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy

Aktuálne články

Dovolenka pri skrátenom úväzku N

Publikované:

Otázka Nastúpila som na pozíciu učiteľky v základnej škole na 50 % pracovný pomer (učím dva dni v týždni po 6 hodín). Zamestnávateľ mi dal 45 dní dovolenky s tým, že za jeden deň si musím čerpať 2,5 dňa dovolenky. Je jeho postup správny? Ako má zamestnávateľ postupovať v prípade priznávania dovolenky pracovníkom pracujúcim na skrátený pracovný úväzok?

Náhrada mzdy za účasť v maturitnej komisii A

Publikované: Aktualizované:

Otázka Patrí učiteľovi náhrada mzdy z dôvodu účasti v maturitnej komisii opravného termínu teoretickej časti odbornej zložky aturitnej skúšky v inej ako kmeňovej škole? Musí si daný učiteľ čerpať dovolenku, prípadne náhradné voľno? 

Nariadenie dovolenky zamestnancovi N

Publikované:

Nariadenie/dohoda o čerpaní dovolenky N

Publikované:

Odmietnutie žiadosti o dovolenku A

Publikované: Aktualizované: