Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Bulímia nervosa – býčí hlad, vlčí hlad

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Duševné zdravie zahŕňa emočnú, psychologickú a sociálnu pohodu. Ovplyvňuje myslenie, cítenie a konanie, pomáha pri rozhodovaní, pri zvládaní záťaže. Mentálne zdravie je dôležité v každej životnej fáze, od detstva až po obdobie sénia. Poruchy duševného zdravia sa u detí prejavujú zníženou koncentráciou, problémami s učením, môžu byť dokonca viditeľné prejavmi tikov, ako časté neprirodzené žmurkanie, mykanie ramenom, poruchami nálady alebo zvlášť poruchami príjmu potravy. V neskoršom veku môžu viesť k nerešpektovaniu rodičov a učiteľov, k zneužívaniu drog a alkoholu, vynechávaniu školskej dochádzky, k neschopnosti vyrovnať sa s každodennými problémami. Liečba psychických porúch v detskom veku má mimoriadny význam. Mnohé z nich majú presah do dospelosti a dlhodobo ovplyvňujú osobný život.

Bulímia z gréc. bous - býk a līmos – hlad, názov poruchy príjmu potravy pochádza už z čias Galéna (2. st. n. l), inak nazývanej „vlčí hlad“. Je charakteristická prejedaním sa a následným zámerným vyvolávaním vracania. Tento opakovaný spôsob navodzuje postihnutej osobnosti dva rozmery „pocitu slasti“. Jeden z najedenia, dopriania si neadekvátneho množstva rozličných potravín a druhý „pocit slasti“ očisty z vyvrátenia, vydávenia obsahu zjedeného. Jedinec sa dostáva do kolotoča závislosti od týchto dvoch úzko spojených a na seba nadväzujúcich návykov.

Zámerom je udržať extrémne nízku telesnú hmotnosť a pritom zažívať aj pocit najedenia.

Príčiny vzniku

Anglický psychiater Gerald Russell ako prvý v oblasti terapie bulímie, definoval alternatívnu obmenu tejto choroby s anorexiou. Príčiny sú takmer identické, jedinci trpiaci závislosťou sa vyznačujú veľmi krehkou psychikou, s nedôverou vo vlastné schopnosti s kontinuálnou nespokojnosťou so svojim váhovým vzhľadom. Rozmer nonakceptácie a neúcty k sebe vedie k záchvatovom v prejedaní sa a následnom dávení, pričom zistil, že depresie a mnohé pokusy o suicídium vyplývali práve z tejto disharmónie. Neskoršie štúdie ukázali, že asi 40 % postihnutých trpí občasnými záchvatmi prejedania sa a dokonca podobné záchvaty majú aj osoby, ktoré anorexiou vôbec netrpia.

V histórii sú známe informáci

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy