Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Dôležitá zmena v povinnom zverejňovaní zmlúv pre školy a školské zariadenia

Publikované: Autor/i: Ing. Ingrid Veverková Konečná

Upozorňujeme školy a školské zariadenia, že s  účinnosťou od 31. 3. 2022 majú povinnosť zverejňovať zmluvy v Centrálnom registri zmlúv - https://crz.gov.sk. Táto nová povinnosť vyplýva z novely zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií), ktorá bola vykonaná článkom IV zákona č. 395/2021 Z. z., ktorým sa mení zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní.

Dňom účinnosti novely zákona končí výnimka zo všeobecnej povinnosti zverejňovať povinne zverejňované zmluvy v Centrálnom registri zmlúv, ktorá sa vzťahovala aj na školy a školské zariadenia, ktoré boli povinné zverejňovať zmluvy na svojich webových sídlach a ak ich nemali zriadené, tak na webových sídlach svojich zriaďovateľov alebo bezodplatne v Obchodnom vestníku (ide o novelu § 5a ods. 6 zákona o slobode informácií).

Pre využitie Centrálneho registra zmlúv musia požiadať Úrad vlády SR o vytvorenie prístupu, čo zatiaľ realizovalo len malé percento škôl a školských zariadení.

Upozorňujeme, že povinnosť zverejňovať zmluvy v Centrálnom registri zmlúv sa týka nových zmlúv, a teda nie je povinnosťou škôl a školských zariadení  nahrať do Centrálneho registra zmlúv staré zmluvy.

Je dôležité naplniť novelu zákona o slobode informácií, nakoľko povinne zverejňované zmluvy nadobúdajú účinnosť podľa § 47a Občianskeho zákonníka (najskôr) dňom nasledujúcim po dni jej zverejnenia. Teda zverejnenie takejto zmluvy v Centrálnom registri zmlúv je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.

Na registráciu školy a školského zariadenia do Centrálneho registra zmlúv treba poslať písomnú žiadosť na Úrad vlády SR, ktorá musí obsahovať:

  • názov školy/školského zariadenie,
  • adresu,
  • IČO,
  • označenie,
  • plnú moc pre zamestnancov, ktorí budú  zmluvy zverejňovať.

Žiadosť je možné zaslať poštou ako vyplnený formulár s pečiatkou a podpisom štatutára alebo elektronicky ako vyplnený formulár, podpísaný mandátnym certifikátom štatutára prostredníctvom elektronickej schránky (slovensko.sk) do elektronickej schránky Úradu vlády Slovenskej republiky (IČO: 00151513, číslo schránky: E0000000005).

31. 3. 2022



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Dovolenka pri skrátenom úväzku N

Publikované:

Otázka Nastúpila som na pozíciu učiteľky v základnej škole na 50 % pracovný pomer (učím dva dni v týždni po 6 hodín). Zamestnávateľ mi dal 45 dní dovolenky s tým, že za jeden deň si musím čerpať 2,5 dňa dovolenky. Je jeho postup správny? Ako má zamestnávateľ postupovať v prípade priznávania dovolenky pracovníkom pracujúcim na skrátený pracovný úväzok?

Náhrada mzdy za účasť v maturitnej komisii A

Publikované: Aktualizované:

Otázka Patrí učiteľovi náhrada mzdy z dôvodu účasti v maturitnej komisii opravného termínu teoretickej časti odbornej zložky aturitnej skúšky v inej ako kmeňovej škole? Musí si daný učiteľ čerpať dovolenku, prípadne náhradné voľno? 

Nariadenie dovolenky zamestnancovi N

Publikované:

Nariadenie/dohoda o čerpaní dovolenky N

Publikované:

Odmietnutie žiadosti o dovolenku A

Publikované: Aktualizované: