Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Dlhodobá PN - sociálne zabezpečenie a odstupné

Publikované: Autor/i: Ing. Mgr. Zdenka Juríková Matulová

Zamestnankyňa na dobu určitú (zastupovanie počas rodičovskej dovolenky do 1. 10. 2021) je na PN od 17.01.2019. Môže byť na PN viac ako 52 týždňov? Čo z toho pre nás vyplýva z pohľadu sociálneho zabezpečenia?Je pravdepodobné, že vzhľadom na zdravotný stav nebude môcť ďalej vykonávať svoju prácu. Nakoľko pre ňu nemáme žiadnu náhradnú pozíciu, budeme s ňou musieť ukončiť pracovný pomer zo zdravotných dôvodov. Má nárok na odstupné?

Odpoveď:

Zamestnanec môže byť dlhšie na PN ako 52 týždňov. Obdobie 52 týždňov je rozhodujúce z pohľadu  vyplácania dávok – ide o nemocenské. Nazýva sa podporné obdobie – obdobie kedy má poistenec nárok na finančnú podporu, po uplynutí tohto obdobia poistenec stráca nárok na nemocenské. Čiže PN-ka môže trvať dlhšie, ale nárok na nemocenské je len 52t.

Po uplynutí 52t PN-ky zamestnávateľ oznámi Socialnej poisťovni prerušenie poistenia zamestnanca (zákon č. 461/2003 Z. z. § 26 ods.3 „Zamestnancovi sa prerušuje povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti od ... a odo dňa nasledujúceho po uplynutí 52 týždňov trvania dočasnej pracovnej neschopnosti do jej skončenia.)

Ďalej zamestnávateľ oznámi zdravotnej poisťovni zmenu platiteľa poistného (

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk