Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Diétne stravovanie v školskej jedálni

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Lucia Pivarníková

Potrebovala by som poradiť ohľadom diétneho stravovania na základných školách. Treba mať vyškoleného zamestnanca (kuchárku) na takéto stravovanie? Ak by sme chceli variť pre žiakov s celiakiou, musí mať takýto zamestnanec aj potvrdenie, že je spôsobilý na takéto varenie a ak áno, kde a akou formou je možné zamestnancov jedálne (kuchárky) vyškoliť?

Diétne stravovanie detí a žiakov v školských jedálňach umožňuje platná legislatíva. Podľa § 140 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „školský zákon“) sa v školskej jedálni môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydaných ministerstvom školstva. Podľa § 2 ods. 1 a § 3 ods. 2 vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania (ďalej len „vyhláška“) možno v zariadeniach školského stravovania zabezpečiť aj diétne stravovanie detí a žiakov, ktorých zdravotn

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk