Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

COVID-19 Usmernenie k príspevku na záujmové vzdelávanie - vzdelávacie poukazy

Publikované: Autor/i: -

Národná rada SR schválila novelu zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov – zákon č. 93/2020 Z.z. Vláda SR schválila aj novelu nariadenia vlády č. 630/2008 Z. z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia v znení neskorších predpisov – nariadenie vlády č. 105/2020 Z. z.

Podľa § 9i  ods. 3 zákona č. 597/2003 Z. z. počas krízovej situácie možno príspevok na záujmové vzdelávanie použiť aj na iný účel bezprostredne súvisiaci so zabezpečením opatrení na riešenie krízovej situácie, napr. dezinfekčné prostriedky, ochranné pomôcky a pod.

Školy/školské zariadenia, ktoré získali od žiakov vzdelávacie poukazy, boli povinné žiakom poskytnúť v školskom roku záujmové aktivity v rozsahu najmenej 60 hodín. V opačnom prípade museli finančné prostriedky, ktoré im boli poskytnuté na záujmovú činnosť, vrátiť do štátneho rozpočtu. V § 9 ods. 2 nariadenia vlády č. 630/2008 Z. z. v znení účinnom od 2. 5. 2020 sa táto požiadavka vypustila: „Záujmové vzdelávanie poskytované školami a školskými zariadeniami podľa odseku 1 je pravidelná záujmová činnosť organizovaná pre žiakov škôl, v ktorých sa vzdelávanie považuje za sústavnú prípravu na povolanie, evidovaná v predpísanej pedagogickej dokumentácii školy alebo školského zariadenia.“

Školy a školské zariadenia, ktoré neposkytli (a ani neposkytnú) v školskom roku 2019/2020 záujmové vzdelávanie v rozsahu najmenej 60 hodín, nemusia finančné prostriedky vrátiť do štátneho rozpočtu. Po septembrovom zbere dát sa im aktualizuje objem finančných prostriedkov na vzdelávacie poukazy len v závislosti od počtu prijatých vzdelávacích poukazov na obdobie september – december 2020.

Zdroj: https://www.minedu.sk/usmernenie-k-prispevku-na-zaujmove-vzdelavanie-vzdelavacie-poukazy-6-5-2020/



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Vyradenie školy zo siete A

Publikované: Aktualizované:

Sieť škôl a školských zariadení spravuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (ďalej „ministerstvo školstva“). Školy a školské zariadenia zaradené v sieti majú právo vykonávať výchovu a vzdelávanie a majú právo na zabezpečenie financovania (§ 15zákona 596/2003 Z. z.).