Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

COVID-19 Rozdelenie pracovného času - práca na doma a prekážka v práci

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Marián Varga

Učiteľ gymnázia má nariadenú prácu z domácnosti z dôvodu uzatvorenia škôl. Pracovný čas učiteľa je 37,5 hod. týždenne, teda 7,5 hod. denne. Môže zamestnávateľ určiť učiteľovi rozsah práce z domácnosti tak, aby jeho vyučovacia činnosť z domu bola v rozsahu 4 hodiny a 3,5 hodiny by predstavovala prekážka v práci na strane zamestnávateľa? Stratí v takom prípade učiteľ v ten deň nárok na stravné?

Podľa § 52 ods. 5  Zákonník práce, za domácku prácu alebo teleprácu sa nepovažuje práca, ktorú zamestnanec vykonáva príležitostne alebo za mimoriadnych okolnostíso súhlasom zamestnávateľa alebo po dohode s ním doma alebo na inom ako zvyčajnom mieste výkonu práce za predpokladu, že druh práce, ktorý zamestnanec vykonáva podľa pracovnej zmluvy, to umožňuje.

Od 4. apríla 2020 nadobudla účinnosť novela Zákonníka práce, ktorá má číslo 66/2020 Z. z., ktorá v ust. § 250b ods. 2 počas mimoriadnej situácie (vyvolaná epidémiou COVID-19) zavádza oprávnenie zamestnávateľa nariadiť zamestnancovi výkon práce z domácnosti zamestnanca, teda jednostranným právnym úkonom zmeniť obsah pracovnej zmluvy, pričom na jej vykonávanie sa nepožaduje súhlas zamestnanca Do účinnosti predmetnej novely nebola

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Základná finančná kontrola - prijímacie konanie na stredné školy A

Publikované: Aktualizované:

Použitie financií z príspevku na školu v prírode A

Publikované: Aktualizované:

Otázka: Môžeme finančné prostriedky z príspevku na školu v prírode, ktoré nám zvýšia po zabezpečení dopravy a ubytovania, použiť aj na vstupy do galérií, múzeí, ZOO, dopravu pozemnou lanovou dráhou na Hrebienok atď., ktorých návštevu majú žiaci v programe ŠvP?

Novela zákona o finančnej kontrole – zmena pri výkone základnej finančnej kontroly N

Publikované:

Od 1. januára je účinná novela zákona č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o finančnej kontrole“), ktorá sa dotkne vykonávania základnej finančnej kontroly v školách a školských zariadeniach.