Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

COVID-19 Práca v domácnosti

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Marián Varga

Zákonom č. 66/2020 Z. z. sa novelizoval zákon č. 311/2001 Z. z. Treba upraviť prácu v domácnosti aj písomnou formou, napr. dodatkom k pracovnej zmluve alebo stačí jednoduché oznámenie zo strany zamestnávateľa? Zákonník práce od účinnosti zákona č. 66/2020 Z. z. považuje za prekážku v práci na strane zamestnávateľa aj to, ak zamestnávateľ nemôže prideľovať prácu zamestnancom pre opatrenie úradu verejného zdravotníctva alebo iného príslušného orgánu (napr. rozhodnutie ministra školstva). Počas tejto prekážky v práci zákon znižuje náhradu mzdy (funkčného platu) zo 100 % priemerného zárobku zamestnanca na 80 % priemerného zárobku zamestnanca (pre zamestnancov odmeňovaných podľa zákona č. 553/2003 Z. z. zo 100 % na 80 % funkčného platu zamestnanca), avšak najmenej na výšku minimálnej mzdy. 

K § 250b ods. 6by sme mali 3 otázky:

  1. Je nejaká možnosť, že by zamestnávateľ preplácal 100 % priemernej mzdy (funkčného platu), zamestnancom, ktorí nemôžu vykonávať prácu z dôvodu prekážok na strane zamestnávateľa, alebo automaticky takýmto zamestnancom prislúcha 80 % priemernej mzdy/funkčného platu (§ 250b ods. 6 zákona č. 311/2001 Z. z. nehovorí o možnosti, ale že zamestnancovi patrí náhrada mzdy v sume 80% jeho priemerného zárobku)? V opačnom prípade by zamestnávateľ zrejme porušil zákon.
  2. Pripravuje sa nejaké usmernenie (výnimka) pre zamestnancov škôl a školských zariadení (vo viacerých školách a školských zariadeniach sú takýmito zamestnancami upratovačky, školníci, vychovávateľky v ŠKD, v školskom internáte ....). Platí vyššie spomenuté ustanovenie zákonníka v plnej miere aj pre týchto zamestnancov? Ak by „normatív“ a peniaze z tzv. „originálnych kompetencií“ boli školám a školským zariadeniam poskytnutý v plnej miere tak by zamestnávateľ dokázal poskytnúť náhradu mzdy v sume 100%. Na druhej strane niektoré samosprávy avizovali, že budú peniaze poskytované školám krátiť. Viacerým školám budú chýbať peniaze od rodičov na čiastočnú úhradu nákladov. Tieto prostriedky sa tiež používajú na platy zamestnancov školských zariadení. Školské zariadenia tak nebudú mať dostatok finančných prostriedkov na platy zamestnancov týchto zariadení.
  3. Novela zákona č. 311/2001 Z. z. v § 250b v ods. 6 prvej vete hovorí: „Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu celkom alebo z časti pre zastavenie alebo obmedzenie činnosti zamestnávateľa .... patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume 80 % jeho priemerného zárobku". Znamená to, že: v dni, ktoré zamestnanec odpracuje pomernú časť určeného denného pracovného času môže mať 100 % alebo sa to berie súhrne - za kalendárny mesiac zamestnanec odpracoval napr. len 4 dni po 3 hod. tak mu za daný mesiac patrí 80% priemerného zárobku? Keď odpracuje v niektoré dni časť určeného denného pracovného času (napr. 1 x za týždeň 4hod.) alebo plný pracovný čas (napr. 1x za týždeň 7,5 hod) patrí mu za tieto dni 100% jeho priemerného zárobku a za ostatné dni, v ktoré nepracoval z dôvodu prekážok práci na stane zamestnávateľa 80%? (napr. školníkovi riaditeľ nariadi kontrolu priestorov 1x do týždňa po 3 hodinách, upratovačke nariadi upratanie budovy 2x do týždňa po jednej hodine).

Ad. a)

V danom prípade je možné postupovať podľa ustanovení § 97 Zákonníka práce (ZP). Podľa § 97 ods. 1 ZP, práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien. Podľa § 97 ods. 5 ZP, prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť alebo dohodnúť so zamestnancom len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem, a to aj na čas nepretržitého odpočinku medzi dvoma zmenami, prípadne za podmienok ustanovených v § 94 ods. 2 až 4, aj na dni pracovného pokoja. Nepretržitý odpočinok medzi dvoma zmenami sa nesmie pritom skrátiť na menej ako osem hodín. Podľa ustanovení § 97 ods. 6

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Člen rady školy príbuzným riaditeľa A

Publikované: Aktualizované:

Otázka Ak je riaditeľ školy príbuzným člena rady školy, ktorý je delegovaný za zriaďovateľa (v našom prípade matka riaditeľka, syn poslanec obce delegovaný do rady školy), pozastavuje sa jeho členstvo v rade školy v prípade, že by rada školy bola výberovou komisiou a matka - riaditeľka sa prihlasuje do výberového konania?

Delegovanie zástupcov zriaďovateľa N

Publikované: