Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

COVID-19 Nárok na stravné počas práce z domu

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Lucia Pivarníková

Výkon práce z domu je riadne plnenie pracovných povinností rovnako ako na pracovisku, len s rozdielom iného miesta výkonu práce. Za uvedených okolností platia ohľadom stravného rovnaké nároky zamestnanca, ako pri výkone práce na pracovisku.

Zamestnanec aj počas výkonu práce z domu musí plniť úlohy, ktoré mu uložil zamestnávateľ. Tieto úlohy by mali byť ukladané v takom množstve, aby zodpovedali dojednanej dĺžke pracovného času. Ak zamestnanec má dojednanú pracovnú zmluvu na pracovný čas, ktorý je dlhší ako šesť hodín, predpokladá sa, že aj pri práci z domu splní podmienku výkonu práce nad štyri hodiny, a má nárok na zabezpečenie stravovania zo strany zamestnávateľa.

V súčasnej mimoriadnej situácii je objektívne problematické poskytnúť stravovanie zamestnancom, ktorí vykonávajú prácu z domu vo vlastnom zariadení zamestnávateľa a taktiež aj ostatné stravovacie zariadenia pôsobia v obmedzenom rozsahu. Zamestnancovi pracujúcemu z domu patrí stravné alebo finančný príspevok na stravné v rovnakej výške ako ostatným zamestnancom vykonávajúcim prácu v priestoroch zamestnávateľa.

Ak zamestnávateľ nemôže zabezpečiť svojim zamestnancom jedno teplé hlavné jedlo v rámci zabezpečovania stravovania, môže poskytnúť zamestnancom stravovacie poukážky (gastrolístky) alebo finančný príspevok pri splnení zákonných podmienok (§ 152 ods. 3 ZP).

Podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce zamestnávateľ prispieva na stravovanie vo výške najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do výšky 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín; t. j zo sumy stravného 5,10 eura. Predmetným ustanovením sa vymedzuje rozsah príspevku zamestnávateľa z jeho nákladov/výdavkov na stravovanie zamestnancov formou rozpätia v percentách zo základu. Príspevok zamestnávateľa môže predstavovať akúkoľvek sumu v rámci rozpätia, ktoré tvorí 55 % ceny jedného hlavného jedla a 55 % sumy stravného pri pracovných cestách v trvaní 5 až 12 hodín; maximálny príspevok zamestnávateľa na jedno hlavné jedlo je 2,81 eura (55 % z 5,10 eura = 2,805 eura = 2,81 eura).

Okrem vyššie uvedeného príspevku poskytuje zamestnávateľ príspevok na stravovanie aj zo sociálneho fondu. Podľa § 7 ods. 1 písm. a) zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde zamestnávateľ v rámci realizácie svojej sociálnej politiky poskytuje zamestnancom z fondu príspevok na stravovanie nad rozsah ustanovený osobitným predpisom, ktorým je § 152 Zákonníka práce.

V prípade, ak zamestnanci nevykonávajú prácu z domu, ale uplatňuje sa na nich ustanovenie § 142 ods. 3 alebo 4 Zákonníka práce, t. j. prekážka v práci na strane zamestnávateľa, zamestnanec na „stravné“ nemá nárok z dôvodu, že nespĺňa požiadavku ustanovenú § 152 ods. 2 Zákonníka práce, t. j. zamestnanec nevykonáva prácu viac ako štyri hodiny v rámci pracovnej zmeny.

Je potrebné upriamiť pozornosť na skutočnosť, že § 152 Zákonníka práce sa vzťahuje len na zamestnancov v pracovnom pomere, nie na zamestnancov pracujúcich na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (avšak takéto rozšírenie daného ustanovenia je možné na základe Kolektívnej zmluvy uzavretej medzi zamestnávateľom a príslušným odborovým orgánom).

21. 4. 2020



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Povinnosť „držať pracovné miesto“ A

Publikované: Aktualizované:

Skončenie pracovného pomeru N

Publikované:

Pracovná zmluva školského psychológa na dobu určitú A

Publikované: Aktualizované: