Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

COVID-19 Metodické odporúčanie č. 2/2020 k obsahu výchovy a vzdelávania po obnovení vyučovania

Publikované: Autor/i: -

Metodické odporúčanie pripravil Štátny pedagogický ústav. Materiál má charakter návodu a inšpirácií pre pedagogických aj odborných zamestnancov, ako pracovať počas júna 2020 v špecifických podmienkach meniacich sa od školy ku škole. Treba rešpektovať zredukovaný obsah vzdelávania a rozdelenie vzdelávacích oblastí na hlavné a komplementárne. Predpokladom na zabezpečenie zmysluplného návratu detí do škôl je uvedomenie si dlhodobej sociálnej izolácie a potreby opätovnej adaptácie detí na školské prostredie.

Výchovno-vzdelávací proces by mal preto brať do úvahy nielen faktor naplnenia obsahu a cieľov vzdelávania, ale dávať dôraz aj na emocionálnu stabilizáciu žiakov a podporu obnovovania a posilňovania sociálnych vzťahov v triede.

Odporúča sa: 

Venovať priestor adaptácii na školské vzdelávanie - podpora žiakov v uvedomení si inej organizácie dňa v porovnaní so vzdelávaním v domácom prostredí, vytvorenie podmienok na obnovenie kamarátskych vzťahov v triedach, zblíženie sa, pripomenutie spoločných zážitkov, vzájomné sprostredkovanie zážitkov počas prerušeného vyučovania ostatným spolužiakom, podpora vyučovacieho procesu, pomoc pri začatí vyučovania v nasledujúcom školskom roku.

Podporiť socializáciu žiakov

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk