Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

COVID-19 Kontakt s pozitívnou osobou a vyhlášky ÚVZ SR

Publikované: Autor/i: -

Ako treba postupovať v prípade podozrenia na COVID-19? Ako požiaadať o vyšetrenie na COVID-19? Čo treba robiť, ak kontakt nastal? Kedy je nutné absolvovať test? Kedy príde SMS o výsledku vyšetrenia? Aký je priebeh domácej izolácie? Ako rozprávať s deťmi o koronavíruse? Ako pristupovať k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest?

Povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest - Nariadenie ÚVZ SR

Vyhláška č. 11/2021 - nadobúda účinnosť 15. 3. 2021.

Nariaďuje sa povinnosť používať rúško, respirátor bez výdychového ventilu, šál, šatku na verejnosti v exteriéroch alebo na verejnosti v priestoroch interiérov budov.

Povinnosť sa nevzťahuje na: deti do 6 rokov veku, osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia (intravilánu) obce, pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako 5 metrov, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, osoby pri výkone športu, fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania, nevesty a ženíchov pri sobáši, výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu, tlmočníkov do posunkovej reči v rámci výkonu povolania, zamestnanca, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám.

Respirátor alebo obdobný prostriedok (vždy bez výdychového ventilu) FFP2 podľa normy STN EN 149+A1 treba používať na verejnosti v priestoroch obchodných prevádzok alebo prostriedkoch verejnej dopravy, verejnosti v priestoroch všetkých interiérov.

Povinnosť sa nevzťahuje na: deti do ukončenia 1. stupňa ZŠ, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, so stredným a ťažkým mentálnym/sluchovým postihnutím, osoby pri výkone športu, fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania, nevesty a ženíchov pri sobáši, výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu, tlmočníkov do posunkovej reči v rámci výkonu povolania, zamestnanca, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám, osoby vo výkone väzby a vo výkone trestu odňatia slobody, pokiaľ sú umiestnené v objektoch Zboru väzenskej a justičnej stráže, zamestnanca vykonávajúceho prácu zaradenú do tretej kategórie vo faktore záťaž teplom pri práci (riziková práca)1 ), zamestnanca, u ktorého na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby pracovné podmienky alebo spôsob práce neumožňujú nosenie respirátora.

Zrušuje sa vyhláška 99/2021 - ÚVZ SR

COVID-19 Usmernenie k používaniu rúška a respirátorov v školách s účinnosťou od 15. 3. 2021

Zdroj: https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/ciastka_46_2021.pdf

 

Karanténa osôb po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie

Všetkým osobám, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou, ktorá sa neskôr stala osobou pozitívnou na ochorenie, počas obdobia dvoch dní predo dňom odberu vzorky do skončenia jej izolácie sa nariaďuje karanténa v domácom prostredí/ubytovacom zariadení.

Karanténa začína od momentu, kedy sa osoba dozvie, že osoba, s ktorou bola v úzkom kontakte, je osoba pozitívna na ochorenie, kedy sa u nej vyskytne čo i len jeden z klinických príznakov ochorenia potom, čo sa osoba dozvie, že osoba, s ktorou bola v úzkom kontakte, je osoba pozitívna na ochorenie.

Karanténa končí, ak sa u osoby v karanténe:

  • nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov a výsledok testu vykonaného najskôr v 8. deň od posledného kontaktu s osobou pozitívnou je negatívny, uplynutím doby 14 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie,
  • nebol vykonaný test a počas 14 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia, uplynutím doby 14 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie,
  • ak sa u osoby v karanténe vyskytne akýkoľvek z klinických príznakov ochorenia počas doby 14 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, momentom, kedy posúdi osobu v karanténe jej všeobecný lekár, ako spôsobilú ukončiť karanténu.

Osoba, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou je povinná:

  • dodržiavať karanténu, zdržiavať sa počas karantény iba v mieste karantény, zamedziť fyzickému kontaktu s inými osobami, 
  • dodržiavať prísnu hygienu rúk a povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest, 
  • dodržiavať zákaz stretávania sa s inými osobami, okrem osôb, ktoré spolu s ňou bývajú počas jej karantény v mieste, kde vykonáva karanténu,
  • v prípade potreby nevyhnutného poskytovania zdravotnej starostlivosti bezodkladne informovať
Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk