Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

COVID-19 Home office – majstri odbornej výchovy

Publikované: Autor/i: JUDr. Žaneta Surmajová, PhD.

Poprosím Vás o radu, čo sa týka home office u majstrov odbornej výchovy. Podľa môjho názoru u nich práca formou home office nie je objektívne možná. Ako majú vzdelávať zručnosti dištančnou formou? Ako je to u nich s náhradou mzdy?

Odpoveď:

Prácu z domu upravila novela Zákonníka práce v § 250b ods. 2 nasledovne: Počas účinnosti opatrenia na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení alebo opatrenia pri ohrození verejného zdravia nariadených príslušným orgánom podľa osobitného predpisu

  • a)zamestnávateľ je oprávnený nariadiť výkon práce z domácnosti zamestnanca, ak to dohodnutý druh práce umožňuje,
  • b)zamestnanec má právo na vykonávanie práce zo svojej domácnosti, ak to dohodnutý druh práce umožňuje a na strane zamestnávateľa nie sú vážne prevádzkové dôvody, ktoré neumožňujú výkon práce z domácnosti“.

Základnou podmienkou je, že dohodnutý druh práce musí prácu z domu umožňovať. To je vec individuálneho posúdenia zamestnávateľa. Zákonník práce neustanovuje žiadne ďalšie podmienky a pravidlá vykonávania práce z domu. Je na zamestnávateľovi, aby bližšie upravil pravidlá vykonávania práce z domu vo vnútornom predpise.

Vykonávanie práce z domu je riadnym výkonom práce, za ktorý zamestnancovi prináleží  plat. Vykonávanie práce z domu nie je dôvodom na krátenie platu.

Čo sa týka náhrady mzdy, podľa § 250b ods. 6 Zákonníka práce „Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu celkom alebo sčasti pre zastavenie alebo obmedzenie činnosti zamestnávateľa na základe rozhodnutia príslušného orgánu alebo pre zastavenie alebo obmedzenie činnosti zamestnávateľa ako dôsledku vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume 80 % jeho priemerného zárobku, najmenej však v sume minimálnej mzdy; ustanovenie § 142 ods. 4 tým nie je dotknuté“. Na postup podľa tohto ustanovenia nie je nutné uzatvoriť dohodu so zástupcami zamestnancov.

Toto ustanovenie nebráni uzatvoriť zamestnávateľovi písomnú dohodu so zástupcami zamestnancov podľa § 142 ods. 4 Zákonníka práce, podľa ktorého „Ak zamestnávateľ vymedzil v písomnej dohode so zástupcami zamestnancov vážne prevádzkové dôvody, pre ktoré zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume určenej dohodou najmenej 60 % jeho priemerného zárobku. Dohodu podľa prvej vety nemožno nahradiť rozhodnutím zamestnávateľa“.

Čo sa týka základu pre výpočet, ak zamestnávateľ pri odmeňovaní zamestnancov postupuje podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, nepoužije sa „priemerný zárobok“ ale „funkčný plat“ v súlade s § 29 ods. 2 zákona č. 553/2003 Z. z., podľa ktorého „Ak osobitné predpisy, ktoré sa vzťahujú na zamestnávateľov a zamestnancov podľa § 1 ods. 1, obsahujú ustanovenia o priemernom zárobku alebo o priemernej mzde, je ním funkčný plat podľa § 4 ods. 4 až 6, plat pri výkone inej práce alebo funkčný plat podľa § 30 ods. 3 priznaný zamestnancovi v čase, keď vznikol dôvod na jeho použitie“.

21.4.2020



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk