Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

COVID-19 Hodnotenie, záverečná skúška, prijímacie konanie na ZUŠ (MŠVVaŠ SR) - aktualizácia

Publikované: Autor/i: -

Základnými princípmi hodnotenia sú zabezpečenie spravodlivosti pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie, sústredenie pozornosti na poskytovanie spätnej väzby, motivácia a povzbudzovanie jednotlivých výkonov žiakov individuálnym prístupom, akceptácia jedinečnosti podmienok žiakov na vzdelávanie.

Priebežné hodnotenie - značne individualizovaný a motivačný charakter, konštruktívna spätná väzba, pomenovať chyby, navrhnúť postup pri ich odstraňovaní, zohľadňovať socioekonomické prostredie, vekové, individuálne osobitosti, psychickú a fyzickú disponovanosť žiaka, zohľadniť aj sebahodnotenie žiaka.

Priebežné a záverečné hodnotenieprihliada sa na osobitosti, možnosti a individuálne podmienky na domácu prípravu žiaka, zohľadniť aj sebahodnotenie žiaka. Neodporúča sa hodnotiť na základe písomných skúšok. Ruší sa povinnosť realizovať písomné práce z výkonového štandardu ŠVP. Po obnovení vyučovania v školách sa písomné a ústne skúšanie nerealizuje najmenej tri týždne.

Získavanie podkladovonline vyučovanie, portfólio žiackych prác, rozhovorov so žiakmi, príp. konzultácií  so zákonnými zástupcami, prezentácie, projekty, samostatné praktické práce.

Riaditeľrozhodne po prerokovaní s pedagogickou radou elektronickou formou (napr. per rollam) o spôsobe hodnotenia vyučovacích predmetov, do 15. 5. oznámi žiakom/zákonným zástupcom, ktoré z vyučovacích predmetov nebudú hodnotené.

Po obnovení školského vyučovaniavypracovať stručnú písomnú správu o realizácií ŠkVp (opis zmien, informácie o organizácii vzdelávania, spôsobe hodnotenia), so správou následne oboznámi Radu školy, správa bude priložená k Správe o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach za školský rok 2019/2020.

Postup do vyššieho ročníkažiak nemôže byť zo žiadneho predmetu hodnotený stupńom "neuspokojivý", t.j. nemôže opakovať ročník okrem prípadov, kedy žiaci 1. st. základného štúdia, 2. st. základného štúdia a štúdia pre dospelých v prvom polroku dostali známku neuspokojivý  z dvoch alebo viacerých vyučovacích predmetov alebo boli nehodnotení - môžu absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31. 8. 2020.

Ukončenie stupňa vzdelania

  • Záverečná skúška sa vykoná administratívne, hodnotenie ako aritmetický priemer známok zo skupiny príbuzných vyučovacích predmetov, započítajú sa koncoročné známky zo všetkých ročníkov príslušného druhu a stupňa štúdia a polročné známky z posledných dvoch ročníkov príslušného druhu a stupňa štúdia, zaokrúhľuje sa na celé číslo, pričom 1,5 (1); 2,5 (2); 3,5 (3).
  • Riaditeľ určí do 7. mája 2020 skupiny príbuzných vyučovacích predmetov, ktorých známky sa započítajú do hodnotenia jednotlivých častí záverečnej skúšky (aritmetický priemer a výslednú známku kontrolujú dvaja členovia komisie a schvaľuje ho predseda komisie do 29. mája 2020). Vymenuje členov komisie pre záverečnú skúšku do 7. mája 2020.

Prijímacie skúšky - do 30. 4. 2020 zverejnenie na webe ZUŠ a verejne dostupnom mieste termín doručenia vyplnenej prihlášky (elektronicky/poštou), prijímacie skúšky sa uskutočnia od 22.6. do 10. 9. zriaďovateľ určí konkrétny termín prijímacích skúšok na jednotlivé druhy štúdia a odbory a ZUŠ oznámi termín konania prijímacej skúšky do 10 dní od obnovenia školského vyučovania v školách na webovom sídle základnej umeleckej školy a verejne dostupnom mieste.

Celé znenie rozhodnutia: https://www.minedu.sk/rozhodnutie-o-hodnoteni-organizacii-zaverecnej-skusky-a-prijimacom-konani-ziakov-zakladnych-umeleckych-skol-v-case-mimoriadnej-situacie-v-skolskom-roku-20192020-28-4-2020/, aktualizácia - https://www.minedu.sk/data/att/16619.pdf



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk