Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Asistent učiteľa - upresnenie pracovnej náplne

Publikované: Autor/i: PaedDr. ThLic. Oľga Pivarníková

V škole sú zamestnané 2 pedagogické asistentky, 1 špeciálny pedagóg (projekt: V základnej škole úspešnejší) a 2 asistentky učiteľa (ministerstvo školstva). Všetky asistentky majú 23 hodinový úväzok (sú v triedach s učiteľmi), pomáhajú nám pri dozore na chodbe a v školskej jedálni. Môžu brať jednotlivých žiakov z vyučovacích hodín a precvičovať s nimi učivo?  Môžu pomáhať aj v školskom klube detí popoludní? Ak áno v rozsahu koľkých hodín? Musia byť na pracovisku do 15: 30 ak prichádzajú o 7:30?

Na úvod tejto otázky je treba povedať, že je tu veľa nepostačujúcich informácií, ktoré sú nevyhnutné pre kvalifikovanú odpoveď. Napriek tomu odpovedáme v rovine predpokladov.

V škole pôsobí niekoľko pedagogických asistentov a školský špeciálny pedagóg. Pedagogický asistent i školský špeciálny pedagóg patria pod rámec kategórie pedagogických zamestnancov podľa § 19 písm. f ) a h) zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 138/2019 Z. z.“). Predpokladáme, že ide o školského špeciálneho pedagóga (pedagogického zamestnanca) nie špeciálneho pedagóga (odborného zamestnanca), ktorý podľa § 25 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. pôsobí v špeciálnom výchovnom zariadení, školskom zariadení výchovného poradenstva a prevencie.

Základný úväzok pedagogického asistenta je rovnaký ako základný úväzok asistenta učiteľa, ak ide o pedagogického asistenta učiteľa podľa § 4 ods. 4 písm. a) nariadenia vlády č. 201/2019 Z. z. o priamej výchovno-vzdelávacej činnosti. Pri základnom týždennom úväzku 23 hodín predpokladáme, že ide o pedagogických asistentov učiteľa.  Ich pracovná činnosť, tak ako uvádzate („sú v triedach s učiteľmi“) je v súlade s § 6 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z.

V situačnej časti otázky sa bližšie nezmieňujete o pôsobnosti školského špeciálneho pedagóga, i keď Vy uvádzate pomenovanie špeciálneho pedagóga. Predpokladáme, že nevykonáva pracovnú činnosť pedagogického asistenta. Pracovná činnosť školského špeciálneho pedagóga je taxatívne vymenovaná v ustanovení § 21 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z.

Ďalej sme vyrozumeli, že pedagogickí asistenti vykonávajú pedagogický dozor na chodbách a v školskej jedálni, čo je v súlade s Pracovným poriadkom pedagogických zamestnancov a ostatných zamestnancov škôl a školských zariadení podľa Čl. 13 ods. 2 písm. h) v súlade s Čl. 13 ods. 7.

Pedagogický asistent v kategórii pedagogického zamestnanca podľa § 21 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. sa podieľa na uskutočňovaní školského vzdelávacieho programu  na rozdiel od učiteľa, ktorý v kategórii pedagogického zamestnanca zodpovedá za uskutočňovanie školského vzdelávacieho programu. Tento základný moment rozdielu nedovoľuje pedagogickému asistentovi učiteľa, aby „bral jednotlivých žiakov z vyučovacích hodín a precvičoval s nimi učivo,“ ako uvádzate. Pedagogický asistent učiteľa pôsobí podľa požiadaviek učiteľa (v jeho súčinnosti).

Pôsobenie pedagogického asistenta v podmienkach školského klubu detí je možné v prípade, ak ide o pedagogického asistenta vychovávateľa so základným týždenným úväzkom pedagogického asistenta vychovávateľa podľa ustanovenia § 4 ods. 4 písm. b) nariadenia vlády č. 201/2019 Z. z.

Váš konkrétny prípad, ktorý uvádzate („či môžu ešte pomáhať aj v školskom klube detí popoludní?“) nespadá pod rámec pedagogického asistenta učiteľa. V konečnom dôsledku už majú  základný týždenný úväzok podľa nariadenia vlády na úrovni učiteľov, ktorým asistujú.

Otázku pracovného času pedagogických zamestnancov školy rieši už spomínaný pracovný poriadok. To však neznamená, že asistent učiteľa má povinnosť byť na pracovisku od 7:30 hod. do 15:30 hod. On má povinnosť podieľať sa na 23 hodinovom týždennom úväzku priamej výchovno-vzdelávacej činnosti a ostatné činnosti sú určené pracovným poriadkom (napr. príprava na priamu výchovno-vzdelávaciu činnosť spojená s domácou prípravou, návštevou knižnice, ale aj účasťou na pracovných poradách a pod.). Všetko za podmienok uvedených v pracovnom poriadku. Hlavnou podmienkou je skutočnosť,  že pedagogický asistent je pedagogický zamestnanec a i ostatné činnosti sú uvedené v rozsahu  na úrovni ostatných pedagogických zamestnancov, aby nedošlo k diskriminácii zamestnancov. Dôležité je tiež rozlíšiť základný týždenný úväzok pedagogického zamestnanca (i pedagogického asistenta) a pracovný čas pedagogického zamestnanca. To sú dve rozdielne veličiny.

19. 9. 2019



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk