Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Zmeny v školskom zákone pre materské školy a predprimárne vzdelávanie

Dátum: Rubrika: Z legislatívy Zo seriálu: Povinné predprimárne vzdelávanie

Prijatím zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa materské školy stali prvým článkom školskej sústavy na Slovensku. V príspevku sa venujeme zmenám, ktoré zákonom č. 209/2019 Z. z., ktorý mení a dopĺňa školský zákon v školskomzákone nastali a ktoré priniesli zmeny aj pre predprimárne vzdelávanie. Opíšeme prijímanie detí na povinné predprimárne vzdelávanie, náležitosti súvisiace s procesom individuálneho vzdelávania, ako aj zanedbávanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

Predprimárne vzdelávanie je poskytované materskou školou, ktorá podporuje osobnostný rozvoj detí v oblasti sociálno-emocionálnej, intelektuálnej, telesnej, morálnej, estetickej, rozvíja schopnosti a zručnosti, utvára predpoklady na ďalšie vzdelávanie. Pripravuje na život v spoločnosti v súlade s individuálnymi a vekovými osobitosťami detí. Prijatím zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „školský zákon“) sa materské školy stali prvým článkom školskej sústavy na Slovensku. Stali sa tak školami v definitívnom slova zmysle s poskytovaním vzdelania na príslušnom stupni. Školský zákon bol od svojho prijatia už mnohokrát novelizovaný. Zákonom č. 209/2019 Z. z, ktorý mení a dopĺňa uvedený školský zákon, a ktorý je účinný od 1. januára 2021, nastali výrazné zmeny pre predprimárne vzdelávanie. 

Prijímanie detí na povinné predprimárne vzdelávanie

Dieťa sa na predprimárne vzdelávanie prijíma aj naďalej na základe písomnej žiadosti, s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého obsahom musí byť údaj o povinnom očkovaní dieťaťa. Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie sa podáva v čase od 1. mája do 31. mája. Riaditeľ materskej školy rozhodne o prijatí dieťaťa do 15. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa začne predprimárne vzdelávanie dieťaťa.  Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie sa môže podať v priebehu mesiaca máj osobne, poštou alebo kuriérom na adresu školy, e-mailom (naskenované tlačivo), prípadne elektronicky do elektronickej schránky materskej školy.   

Podľa § 59 školského zákona sa na predprimárne vzdelávanie prijímajú deti:

  • od troch rokov veku;
  • výnimočne deti od dovŕšenia dvoch rokov veku;
  • prednostne deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné. 

Zrušil sa inštitút odkladu začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky ako aj inštitút dodatočného odloženia plnenia povinnej školskej dochádzky. Ich zrušenie prináša so sebou mnoho zmien v kompetenciách riaditeľov základnej školy, ako aj riaditeľov materskej školy.

Po prvý krát v histórii slovenského predprimárneho vzdelávania je zákonom definované povinné predprimárne vzdelávanie.

Povinné predprimárne vzdelávanie je pre každé dieťa, ktoré podľa § 28a a § 28b školského zákona do 31. augusta (vrátane) dovŕši:

  • päť rokov veku; 
  • päť rokov veku a povinné predprimárne vzdelávanie plní formou individuálneho vzdelávania;
  • šesť rokov veku, ale nedosiahlo školskú spôsobilosť (pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole);
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály