Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Zákon o základnej úprave jednotného školstva

Dátum: Rubrika: Z histórie školstva Zo seriálu: Obdobie neslobody

Spoločensko-politický vývoj nastolený po druhej svetovej vojne dával tušiť, že obnovené Československo nebude tým istým štátom ako pred rokom 1938. Najvýznamnejšími domácimi reprezentantami veľmoci na východe Európy boli komunisti združení v Komunistickej strane Československa (KSČ), resp. v Komunistickej strane Slovenska (KSS). 

Prvé tri roky v obnovenom štáte sa komunisti museli pohybovať v limitoch obmedzenej parlamentnej demokracie. Februárový prevrat v roku 1948 prináša zmenu, vďaka ktorej sa komunistom dostala do rúk všetka moc v štáte.

Jedným z dôležitých nástrojov zmeny malo byť školstvo. Mali z neho vychádzať komunistickým myšlienkam a politickému systému oddaní ľudia.

Krátko po nastolení moci išiel do československého parlamentu návrh nového školského zákona. O motiváciách predkladateľov nám viac napovie dôvodová správa. Autori ako jeden z argumentov uvádzajú nejednotnosť školskej sústavy v Čechách a na Slovensku, odlišné právne predpisy pre školy a školské zariadenia v oboch častiach republiky a nesystémovosť školského systému v Československu.

Predkladatelia tvrdili, že v predchádzajúcom období o úspechu a neúspechu žiaka rozhodovalo i ekonomické postavenie rodiny. V zjednotenom školskom

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály