Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Vznik, zmena a zánik pracovného pomeru

Dátum: Rubrika: Právo

ŠPECIFIKÁ DLHODOBÉHO ZASTUPOVANIA POČAS RODIČOVSKEJ DOVOLENKY, DLHODOBEJ PRACOVNEJ NESCHOPNOSTI

Pracovný pomer vzniká odo dňa, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce, čo ustanovuje § 46 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce. V príspevku ponúkame stručný úvod do problematiky vzniku, zmeny a zániku pracovného pomer a praktických postrehov zaoberajúcich sa špecifikami dlhodobého zastupovania počas rodičovskej dovolenky alebo dlhodobej pracovnej neschopnosti v prostredí škôl a školských zariadení.

Vznik zmena a zánik pracovného pomeru

Pracovný pomer vzniká odo dňa, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce, čo ustanovuje § 46 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce (ďalej len „Zákonník práce“). K zmene obsahu pracovnej zmluvy môže dôjsť len na základe dohody medzi obidvoma zmluvnými stranami, pričom zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne. Nedostatok písomnej formy však nemá za následok jej neplatnosť. Je však v záujme oboch účastníkov uzavrieť ju písomne, aby nedochádzalo k nejasnostiam a pochybnostiam a aby sa v prípadnom súdnom spore zamestnávateľ neocitol v dôkaznej núdzi. Dohoda nemusí byť na jednej listine, hoci v praxi je bežné, že spolu s podpismi účastníkov pracovnoprávneho vzťahu tvorí jednu listinu.

Obdobne aj v tomto prípade platí, ako je vyššie uvedené, že kvôli eliminácii dôkaznej núdze odporúča sa mať dohodu zakotvenú na jednej listine spolu s podpismi oboch účastníkov.

Dohodu o zmene pracovných podmienok možno uzatvoriť kedykoľvek, a to aj niekoľkokrát počas trvania pracovného pomeru. Jednostranná zmena pracovnej zmluvy je v rozpore s § 54 Zákonníka práce. V praxi dochádza najčastejšie k zmene v pracovných podmienkach bez dohody jej účastníkov najmä v prípade, ak sa odkazuje na ustanovenia Zákonníka práce, ktoré sa počas trvania pracovného pomeru zmenia alebo sa zmení kolektívna zmluva, na ktorú odkazuje pracovná zmluva.

Vo výnimočných prípadoch môže dôjsť k zmene obsahu pracovnej zmluvy aj na základe jednostranného úkonu zamestnávateľa. Takéto prípady sú taxatívne vymedzené v § 55 ods. 2 až 4 Zákonníka práce:

  1. zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály