Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Vyhláška o základnej škole

Dátum: Rubrika: Upozorňujeme

Vyhláška č. 223/2022 Z. z. o základnej škole nadobúda účinnosť 1. júla 2022. Vyhláška upravuje ustanovenia v nadväznosti na schválenie zákona č. 415/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Zrušuje sa vyhláška č. 320/2008 Z. z. o základnej škole v znení vyhlášky č. 224/2011 Z. z., vyhlášky č. 203/2015 Z. z. a vyhlášky č. 437/2020 Z. z.

V základnej škole (ďalej len „ZŠ“možno zriadiť funkciu zástupcu riaditeľa (ak nie je, riaditeľa zastupuje pedagogický zamestnanec písomne poverený riaditeľom).

Poradné orgány riaditeľa školy

Poradné orgány riaditeľa školy, ktoré:

  • prerokúvajú pedagogicko-organizačné otázky výchovno-vzdelávacej činnosti - pedagogická rada (členovia sú všetci pedagogickí a odborní zamestnanci),
  • prerokúvajú pedagogicko-didaktické a organizačné otázky výchovno-vzdelávacej činnosti (možno ich zriadiť a členmi sú pedagogickí a odborní zamestnanci):
  • metodické združenie (organizujú sa podľa stupňa vzdelávania),
  • predmetová komisia (organizujú sa podľa vyučovacieho predmetu/skupiny príbuzných predmetov),
  • koordinačný tím (organizujú sa podľa špecifickej témy, na ktorú sa zameriavajú).

Ak nie sú zriadené, tieto otázky prerokúva pedagogická rada.

Začiatok vyučovania určuje riaditeľ po prerokovaní pedagogickou radou a radou školy najskôr o 7.00 hod. a najneskôr o 9.00 hod. Pri nutnosti dvoch zmien (okrem 1. ročníka) sa vyučovanie končí najneskôr o 17.00 hod.

Rozvrh hodín

Určuje ho riaditeľ po prerokovaní pedagogickou radou, zverejňuje sa v každej triede a na webovom sídle školy (ak ho škola má zriadené). Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania môže riaditeľ určiť rozvrh aj bez prerokovania pedagogickou radou.

Vyučovacie hodiny a prestávky

Počet vyučovacích hodín v ročníkoch a vyučovacích predmetoch určuje učebný plán.

Vyučovací predmet, ktorý sa podľa učebného plánu vyučuje 1 hod./týždenne, možno do rozvrhu hodín zaradiť:

  • počas celého školského roka,
  • len v 1. alebo v 2. polroku alebo
  • formou podľa odseku 8 (výlety, exkurzie, projekty, semináre, vyučovacie bloky, kurzy – obsahové zameranie po prerokovaní s pedagogickou radou).

Vyučovacia hodina trvá 45 minút (pri popoludňajšom vyučovaní 40 minút, po prerokovaní pedagogickou radou aj menej alebo viac ako 45 minút – uvádza sa v ŠkVP).

Prestávka – po prerokovaní pedagogickou radou (veľká - 15 až 30 min., obedňajšia najmenej 30 min., pre žiakov 1. a 2. ročníka najneskôr po 5. vyučovacej hodine, pre žiakov 3. až 9. ročníka najneskôr po 6. vyučovacej hodine).

Základné informácie o prebranom učive pri ospravedlnenej neúčasti na vyučovaní zákonnému zástupcovi sa poskytnú prostredníctvom elektronickej komunikácie alebo iným dohodnutým spôsobom.

Pravidlá správania sa žiaka (používania mobilných telefónov, pravidiel obliekania, používania edukačných publikácií a pravidiel bezpečnosti a ochrany zdravia) upravuje školský poriadok.

Delenie tried a zriaďovanie skupín

  • NAV – ETV – delenie na skupiny (najviac 20 žiakov v skupine, možno spájať žiakov viacerých tried jedného ročníka, ak počet klesne pod 12 - aj rôznych ročníkov), voľbu predmetu nemožno v priebehu školského roka zmeniť.
  • Cudzí jazyk, INF, TECH – ak je žiakov viac ako 17 – delenie na skupiny (možno spájať žiakov viacerých tried jedného ročníka).
  • TŠV – ak je počet žiakov vyšší ako 25, resp. ak ŠkVP určuje iné delenie – delenie žiakov na skupiny (možno spájať žiakov viacerých tried jedného ročníka, pre chlap
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály