Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Vplyv rovesníckej mediácie na správanie žiaka v škole (2.)

Dátum: Rubrika: Prevencia Zo seriálu: Vplyv rovesníckej mediácie na správanie žiaka v škole

Znalostiam riešenia nedorozumení cestou školskej mediácie sa treba učiť, rozširovať si poznanie v sociálnych a komunikačných zručnostiach. Je dôležité dopĺňať si tréningové príležitosti pre profesionálny rast a učenie, ktoré zatiaľ existujú len v malej miere. Profesionálny model zvládania vypätých a konfliktných situácii v našich školách vo veľkej miere absentuje. Absolvovanie poznania nových metód a prístupov pri zvládaní sporových situácií môže byť veľkou výhodou pre pedagogických a odborných zamestnancov, pretože čas ktorý trávia spolu s deťmi, je oveľa dlhší v porovnaní s časom, ktoré deti trávia so svojimi rodičmi a súrodencami.

 

Dokončenie z predchádzajúceho čísla

Mediácia v školách pomáha riešiť najčastejšie tieto skupiny konfliktov:

  • Ohováranie – spor typu „ona povedala, on povedal“, hovorenie poza chrbát – jednotlivé výroky vníma jedna zo strán ako neadekvátne, útočné, nepravdivé, posmešné, zhadzujúce a pod.
  • Slovné hádky – slovné výmeny názorov jednotlivcov, skupín – nedorozumenia, osobnostné a individuálne rozdiely, nesúhlas, osočovanie, pokrikovanie a pod.
  • Obťažovanie – verbálne aj neverbálne správanie, ktoré druhý vníma ako obťažujúce, výhražné, sexuálne nepríjemné alebo vyzývavé – od pohľadov, cez gestá, verbálne obťažovanie – posmievanie sa, nadávanie až po fyzické, sexuálne obťažovanie a šikanovanie.
  • Správanie v triede – vyrušovanie ostatných spolužiakov počas vyučovania tak, že sa nemôžu sústrediť na vyučovací proces – obťažujúce opisovanie, vtipkovanie, rozprávanie, drganie, šaškovanie a pod.
  • Žiarlivosť – medzi spolužiakmi/kamarátmi, na spolužiakov, kamarátov, na úspechy v škole, v mimoškolských aktivitách, žiarlivosť na partnerský vzťah spolužiaka/spolužiačku, že chodí s inou/iným a pod.
  • Bitka alebo očakávaná bitka – použitie fyzickej sily alebo vyhrážanie sa fyzickým násilím.
  • Vniknutie do súkromia – odcudzenie súkromných vecí, ich požičanie a používanie bez dovolenia, prezradenie dôverných informácií o spolužiakovi, kamarátovi, inej osobe a pod.
  • Chodenie chlapcov s dievčatami – spory o tom, kto s kým, prečo chodí a prestal chodiť, kto, komu prebral dievča, chlapca – žiarlivosť tzv. školských partnerov.
  • Medziskupinové konflikty – názorové, rasové, menšinové konflikty, verbálne, fyzické útoky medzi jednotlivými antagonistickými (protirečivými, nepriateľskými) skupinami – metalisti, skíni, punkisti, feťáci, a pod.
  • Teritoriálne spory – spory týkajúce sa privlastnenia teritória – v škole prisvojovanie si určitého miesta skupinou, prisvojovanie si miesta na sedenie, na výlete hádky o posteľ v chate, kto bude kde sedieť na začiatku školského roku, v kine, kto sa ako rozťahuje v lavici a pod.
  • Triedne alebo skupinové rozhodovania – kam pôjdeme na výlet, ako minieme usporené peniaze na stužkovú, kedy, kde, za akých podmienok urobíme oslavu, kto bude reprezentovať triedu v školskej alebo mimoškolskej akcii.
  • Diskriminačné a segregačné praktiky, zaraďujeme sem aj šikanovanie – dôstojnosť žiaka je poškodená, netoleruje sa inakosť, zraňuje sa osobnosť žiaka, ponižovanie, odsudzovanie, nerešpektovanie rôznych odlišností (Civilná mediácia, 2011, Vanková, 2018, Bieleszová, 2012).

V školskom prostredí umožnením rovesníckej mediácie sprostredkujeme žiakom i študentom novú sociálnu skúsenosť a mediačnú zručnosť, ktorá posilní ich samostatnosť.

Cieľom rovesníckej mediácie je pokles počtu konfliktov v škole riešených agresivitou, aby si v

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály