Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Verejné obstarávanie v školách a školských zariadeniach

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku upozorňujeme školy a školské zariadenia na zmeny vo verejnom obstarávaní po novele zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákonom č. 395/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony), ktoré sú účinné od 31. marca 2022. Riaditeľom škôl a školských zariadení poskytneme odpovede na najčastejšie otázky, ktoré ich zaujímajú, keď realizujú proces verejného obstarávania v školách a školských zariadeniach.

Škola a školské zariadenie s právnou subjektivitou (ďalej len „škola“) je verejným obstarávateľom podľa zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o verejnom obstarávaní“).

Škola ako verejný obstarávateľ je povinná dodržiavať základné povinnosti verejného obstarávateľa, ktoré sú vymedzené v § 10 ods. 1 až 3 a § 11 ods. 1 zákona o verejnom obstarávaní. Ide najmä o povinnosť:

  1. pri zadávaní zákaziek, koncesií a pri súťaži návrhov postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní,
  2. pri verejnom obstarávaní dodržať princíp rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie hospodárskych subjektov, transparentnosti, proporcionality a hospodárnosti a efektívnosti,
  3. prípravu a zadávanie zákaziek, koncesií a súťaže návrhov vrátane ich klasifikácie nerealizovať so zámerom nedovoleného uplatnenia výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní alebo narušenia hospodárskej súťaže bezdôvodným zvýhodnením alebo znevýhodnením určitých hospodárskych subjektov,
  4. neuzavrieť zmluvu, koncesnú zmluvu alebo rámcovú dohodu s uchádzačom, ktorý má povinnosť zapisovať sa do registra partnerov verejného sektora a nie je zapísaný v registri partnerov verejného sektora, s uchádzačom, ktorého subdodávateľ a subdodávateľ podľa osobitného predpisu majú povinnosť zapisovať sa do registra partnerov verejného sektora a nie sú zapísaní v registri partnerov verejného sektora, s uchádzačom, ktorý má povinnosť zapisovať sa do registra partnerov verejného sektora a ktorého konečným užívateľom výhod zapísaným v registri partnerov verejného sektora je v § 11 ods. 1 písm. c) zákona o verejnom obstarávaní uvedený verejný funkcionár a s uchádzačom, ktorého subdodávateľ a subdodávateľ podľa osobitného predpisu, ktorí majú povinnosť zapisovať sa do registra partnerov verejného sektora, majú v registri partnerov verejného sektora zapísaného konečného užívateľa výhod, ktorým je verejný funkcionár uvedený v § 11 ods. 1 písm. c) zákona o verejnom obstarávaní.

Podľa § 3 ods. 1 až 4 zákona o verejnom obstarávaní zákazkou je odplatná zmluva uzavretá medzi školou ako verejným obstarávateľom a jedným alebo viacerými úspešnými uchádzačmi, ktorej predmetom je dodanie tovaru, uskutočnenie stavebných prác alebo poskytnutie služby.

Podľa predmetu zmluvy sa zákazky členia na:

  • Zákazky na dodanie tovaru – predmetom je kúpa, lízing, kúpa tovaru na splátky, prenájom tovaru s možnosťou alebo bez možnosti odkúpenia, môžu ním byť aj činnosti spojené s umiestnením a montážou tovaru.
  • Zákazky na uskutočnenie stavebných prác – predmetom je:
  • uskutočnenie stavebných prác alebo vypracovanie projektovej dokumentácie a uskutočnenie stavebných prác súvisiacich s niektorou z činností uvedených v oddiele 45 slovníka obstarávania,
  • uskutočnenie stavby alebo vypracovanie projektovej dokumentácie a uskutočnenie stavby alebo uskutočnenie stavby akýmkoľvek spôsobom podľa požiadaviek, ktoré určil verejný obstarávateľ alebo obstarávateľ, ktorý má rozhodujúci vplyv na druh stavby alebo projekt stavby.
  • Zákazky na poskytnutie služby – predmetom je poskytnutie služby.

Podľa § 5 ods. 1 zákona o verejnom obstarávaní môže byť zákazka nadlimitná, podlimitná alebo s nízkou hodnotou v závislosti od jej predpokladanej hodnoty.

Zákazka s nízkou hodnotou

Vzhľadom k rozpočtom a finančným možnostiam sa v školách obstarávajú väčšinovo zákazky s nízkou hodnotu. Postup ich zadávania je určený v § 117 zákona o verejnom obstarávaní. Upozorňujeme, že pri zákazke s nízkou hodnotou sa prihliada zároveň aj na ustanovenia prvej časti zákona o verejnom obstarávaní.

Škola ako verejný obstarávateľ musí dodržiavať základné princípy verejného obstarávania:

  • princíp hospodárnosti - musí postupovať tak, aby vynaložené náklady na predmet zákazky boli hospodárne; vychádzajúc z charakteru, rozsahu, dostupnosti a hodnoty predmetu zákazky s nízkou hodnotou by sa za vynaložené náklady a úsilie mal dosiahnuť čo najlepší výsledok, a to s ohľadom na kvalitu plnenia, reálne potreby školy, a tiež zohľadňujúc sociálne alebo environmentálne hľadiská;
  • princíp rovnakého zaobchádzania a princíp nediskriminácie hospodárskych subjektov - ak vyzve na predloženie ponuky viac hospodárskych subjektov na účel zadania zákazky, výzvu uskutoční na to určenou funkcionalitou elektronickej platformy;
  • princíp transparentnosti - musí zdokumentovať celý priebeh verejného obstarávania tak, aby jeho úkony boli preskúmateľné bez ohľadu na použité prostriedky komunikácie; ak na zadanie zákazky využije elektronickú platformu, môže priebeh verejného obstarávania zdokumentovať prostredníctvom elektronickej platformy; podľa § 117 ods. 12 zákona o verejnom obstarávaní má povinnosť evidovať všetky doklady a dokumenty a uchovávať ich počas desiatich rokov od uzavretia zmluvy, ak osobitný predpis neustanovuje inak.

Novela zákona o verejnom obstarávaní prináša zmenu finančných limitov; dochádza k zvýšeniu hornej aj dolnej hranice pre zákazky s nízkou hodnotou:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály