Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Vedenie ľudí v škole alebo v školskom zariadení (1.)

Dátum: Rubrika: Funkčné vzdelávanie Zo seriálu: Vedenie ľudí v škole alebo v školskom zariadení

Funkčné vzdelávanie vedúcich pedagogických zamestnancov a vedúcich odborných zamestnancov upravuje § 47 zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Jeho súčasťou je absolvovanie základného modulu vzdelávania a rozširujúcich modulov. Jedným z rozširujúcich modulov je aj modul - Vedenie ľudí v škole alebo v školskom zariadení. V príspevku ponúkame prehľad názorov a odporúčaní frekventantov vzdelávania zdieľaných prostredníctvom vypracovania dištančnej úlohy. V prvej časti príspevku ponúkame odpovede na otázku: Ako hodnotíte klímu na pracovisku? 

 

Nechcite byť človekom, ktorý je úspešný, ale buďte človekom, ktorý za niečo stojí. A. Einstein

Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec získa profesijné kompetencie vyžadované na výkon riadiacich činností absolvovaním základného modulu a rozširujúcich modulov funkčného vzdelávania. Základný modul funkčného vzdelávania úspešne absolvuje pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec pred začiatkom výkonu funkcie riaditeľa (do 31. decembra 2022 sa to nevyžaduje). Jedným z rozširujúcich modulov funkčného vzdelávania je aj modul Vedenie ľudí v škole alebo v školskom zariadení, ktorého cieľom je - poznať princípy tvorby a efektívneho vedenia pracovného tímu a implementovať do riadiacej praxe poznatky z personálneho riadenia. Súčasťou vzdelávanie je aj vypracovanie dištančnej úlohy, ktorej výstup uverejňujeme vo forme názorov a odporúčaní z praxe vedúcich pedagogických zamestnancov a vedúcich odborných zamestnancov, ktorí sa zúčastnili vzdelávania v Centre ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského v Bratislave. Zdieľanie skúseností môže byť vhodnou formou sebareflexie, ale aj posilnením sebadôvery, že podobné skúsenosti zažívajú aj iní kolegovia na rovnakej pozícii a že aj náročné situácie sú zvládnuteľné.

Klíma na pracovisku

Ako hodnotíte klímu na Vašom pracovisku?

(1) Pred nástupom do funkcie riaditeľa školy som sa najmenej obával vedenia ľudí. Paradoxne, v tejto časti mojej riadiacej práce vidím najväčšie rezervy. Teraz si už uvedomujem, že nie je možné nájsť spoločnú reč s úplne všetkými zamestnancami a niekedy je potrebné urobiť aj nepopulárne rozhodnutia. Pri zistení nedostatkov u niektorých zamestnancov som musel urobiť rázne opatrenia, čo sa u nie všetkých kolegov stretlo s pochopením.

(2) Darilo sa mi 1,5 roka udržať výbornú klímu na pracovisku. Zamestnanci chodili s radosťou do práce a neboli žiadne konflikty. Potom prišla pandémia a charakter ľudí sa začal prejavovať v mnohých situáciách, ktoré sme predtým nemuseli riešiť. Niektorých opantal strach, iných sebectvo, netolerancia a empatia sa vytratila. Nastali konflikty a klíma sa zmenila na negatívnu. Stačilo, že jeden zamestnanec začal hľadieť na seba a kolektív sa rozpadol ako domček z karát. Problém som začala riešiť najprv pohovorom, neskôr písomne, upozornením, až nakoniec som odobrala časť osobného príplatku. Reakciou zo strany zamestnanca bol podnet zriaďovateľovi a bola som obvinená zo šikany. Nastalo vyšetrovanie. Samozrejme, žiadna šikana sa nepotvrdila.

(3) Klíma v našej materskej škole nie je stála. Keďže sa u nás vystriedalo dosť zamestnancov, najmä učiteliek, nemožno charakterizovať, aká klíma u nás prevláda. Z dôvodu potreby ovládania anglického jazyka v našom kolektíve prevládajú najmä mladé učiteľky

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály