Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Uvádzanie začínajúceho učiteľa do praxe

Dátum: Rubrika: Ľudské zdroje

V časopise Didaktika č. 6/2021 sme sa zaoberali prípravou učiteľa na vyučovanie. Vo voľnom pokračovaní príspevku upriamujeme pozornosť na problematiku prípravy začínajúcich učiteľov. Je všeobecne známe, že začínajúci pracovník, ktorý po skončení štúdia disponuje mnohými odbornými vedomosťami, ešte nie je na slovo vzatým odborníkom. Takým sa stáva po mesiacoch a rokoch práce. Uvádzanie začínajúcich pracovníkov do reálnej praxe si jednotlivé odvetvia a odbory upravujú tak, aby mu uľahčili vstup do pracovnej reality. V neposlednom rade však uvádzanie do praxe prispieva k spájaniu teórie osvojenej si počas štúdia s praxou.

Cieľom príspevku nie je opisovanie alebo vymenúvanie úloh a povinností uvádzajúceho pedagogického, resp. odborného zamestnanca, zamestnanca zaradeného do procesu adaptačného vzdelávania. To je vymedzené v zákone č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov (viac aj A. Bilšáková, 2021). Príspevkom sledujeme hlbšie a komplexnejšie zamyslenie sa nad úlohami uvádzajúcich učiteľov.

Ako pracovať so začínajúcim učiteľom?

V ostatných rokoch sa v príprave budúcich učiteľov pedagogická prax a jej jednotlivé druhy značne zredukovali. Rozsah  pedagogickej praxe neposkytuje také možnosti, ako by bolo žiaduce. To sa prejavuje aj v sebahodnotení začínajúcich učiteľov. Zisťujú a uvedomujú si slabé miesta svojej doterajšej prípravy na povolanie (viac aj M. Vítečková, 2020). Z viacerých oblastí sebahodnotenia, uvedieme:

  • práca s integrovanými žiakmi, riešenie záťažových situácií v triede, problémy s hodnotením žiakov, spolupráca s ostatnými učiteľmi, identifikácia učebných štýlov žiakov, komunikácia so žiakmi, práca s učebnicou, slabá pripravenosť na reálne vyučovanie.

Uvedené výskumné zistenia z Českej republiky sú totožné s tým, čo pozorujeme u našich začínajúcich učiteľov. Rezultujú požiadavky dôkladnejšej prípravy budúcich učiteľov z hľadiska docenenia jednotlivých druhov pedagogickej praxe. Z hľadiska zamerania príspevku apelujeme na uvádzajúcich zamestnancov, aby si uvedomovali, že nedostávajú hotového odborníka, ale učiteľa, ktorého treba ďalej dotvárať. Treba pritom mať na zreteli slová Ju. K. Babanského (1980, s. 54):

  • „Práve v procese pedagogickej praxe je možné úplne pochopiť zákonitosti a princípy výučby a výchovy, osvojiť si odborné zručnosti a skúsenosti, praktické skúsenosti.“

Ako pracovať so začínajúcim učiteľom? Odpoveď sa javí veľmi jednoduchá. V skutočnosti však ide o zložitú oblasť. Nejde len o to, aby sa začínajúci učiteľ naučil pripravovať sa na vyučovanie, nepodceňoval prípravu, učil moderne, tvorivo a využívajúc rôzne koncepcie vyučovania a pod. Ide predovšetkým o to, aby to, čo sa štúdiom naučil, vedel zúročiť v reálnej práci, aby si vedomosti ďalej tvorivo dotváral vlastnou pedagogicko-didaktickou prácou a hľadal si svoj štýl vyučovania.

Úloha uvádzajúceho učiteľa spočíva v pomoci začínajúcemu učiteľovi nájsť seba samého a ďalej sa dotvárať.

Prečo to uvádzame? Z času na čas zaznamenávame ponosy uvádzajúcich učiteľov na začínajúcich učiteľov a naopak. Uvádzajúci učiteľ je pracovne skúsený, ovplyvnený doterajšou prácou a spravidla aj dobrými výsledkami, pociťuje zodpovednosť za začínajúceho učiteľa a jeho cieľom je vychovať dobrého učiteľa. Jeho úsilie a dobre mienené zámery sa nemusia stretávať s poc

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály