Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Téma: Zamestnanec ako člen rady školy

Dátum: Rubrika: Upozorňujeme

V príspevku ponúkame sériu otázok a odpovedí odborníka na tému zamestnaec školy ako člen rady školy, resp. školského zariadenia.

Pedagogický zamestnanec a rodič ako člen rady školy

Môže kandidovať do rady školy za pedagogických zamestnancov zamestnanec (rodič), ktorému chodí do školy dieťa?

Členstvo v orgánoch školskej samosprávy ustanovuje § 25 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (zloženie, počty za jednotlivé skupiny). Členstvo v rade školy je upravené v ods. 5 a 6, ktoré ustanovujú počty zástupcov v rade školy za pedagogických zamestnancov, ostatných zamestnancov, rodičov a zástupcov zriaďovateľa (v stredných školách aj zástupca žiakov). Je v nich presne zadefinované, že člen rady školy volený za rodičov nesmie byť súčasne zamestnancom školy alebo školského zariadenia. Určité obmedzenia pri členstve sú dané aj v ods. 7, ktorý určuje, že v rade školy pri základnej škole s materskou školou je zvolený jeden zástupca rodičov materskej školy a tiež jeden zástupca za pedagogických zamestnancov materskej školy a v ods. 11 je ustanovené, že členom rady školy nemôže byť riaditeľ školy ani jeho zástupca. Pri voľbách za rodičov platí obmedzenie, že členom rady školy za rodičov nemôže byť rodič, ktorý je súčasne zamestnancom školy alebo školského zariadenia. Rodič, ktorý je súčasne zamestnancom, nemôže byť preto volený do rady školy za rodičov. Ako volič má právo sa týchto volieb zúčastniť. Zamestnanec, ktorý je súčasne rodičom žiaka školy, sa môže zúčastniť volieb ako kandidát za zamestnancov na člena rady školy. Právny predpis neustanovuje v tomto prípade obmedzenie. Vo voľbách za zamestnancov má možnosť zúčastniť sa ako kandidát na člena do rady školy a má aj právo voliť. 

Mgr. Mária Stanislavová, zdroj: direktor.sk, 24. 2. 2020

Zamestnanec s pracovnou zmluvou na dobu určitú ako člen rady školy

Môže kandidovať za člena rady školy zamestnanec, ktorý má pracovnú zmluvu na dobu určitú?

Členmi rady školy okrem zástupcov rodičov a zástupcov zriaďovateľa sú aj zástupcovia pedagogických zamestnancov a ostatných zamestnancov. V praxi môžu nastať prípady, keď má zamestnanec uzatvorenú pracovnú zmluvu na určitú dobu, resp. má uzatvorenú pracovnú zmluvu na nižší pracovný čas. Právny predpis neurčuje obmedzenia, ktoré by sa týkali výšky úväzku zamestnanca alebo doby, na ktorú je pracovnoprávny vzťah uzatvorený. Ak v čase, kedy prebiehajú voľby do rady školy, je niekto zamestnancom, má právo voliť aj byť volený do rady školy, a to bez ohľadu na dobu trvania pracovnoprávneho vzťahu alebo výšku úväzku. Možno odporučiť, aby zamestnanci boli oboznámení s touto skutočnosťou už pred voľbou, a tiež vedeli, že v prípade pracovnoprávneho vzťahu na dobu určitú zanikne členstvo danému členovi podľa § 25 ods. 12 písm. d) zákona č. 596/2003 Z. z. (členstvo v orgánoch školskej samosprávy zaniká... d) „skončením pracovnoprávneho vzťahu so školou alebo škol

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály