Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Spoločenské podujatia a eventy v školách (2.)

Dátum: Rubrika: Kultúra školy Zo seriálu: Spoločenské podujatia a eventy

V druhej časti príspevku sa venujeme spoločenskej etikete pri spoločenských podujatiach a eventoch v školách a v školských zariadeniach. Opíšeme nároky na kvalitu a estetickosť úpravy prostredia a kultúry stolovania. Pripomenieme dôležité zásady etikety odievania pre dámy aj pánov.

(dokončenie z predchádzajúceho čísla)

Nároky na kvalitu a estetickosť stolovania

V dnešnej spoločnosti sa rapídne zvyšujú požiadavky na kultúru stolovania. Zásady správneho stolovania sa vyvíjali postupne a boli ovplyvňované rozvojom kuchárskeho umenia, vývojom technických vymožeností, kultúrou a kreativitou stolovania. Postupne sa ustálili tak, aby jedlo a pitie poskytovali nielen chuťový, ale aj zrakovo estetický zážitok.

Pre vytvorenie vhodného prostredia je dôležitá celková úprava miestnosti a predovšetkým úprava stola. Riaditelia škôl a školských zariadení si musia uvedomiť, že aj rozmer kultúry a kvality stolovania prináleží ku kvalite eventov. Pri usporiadaní akcií je dôležité nepodceniť tento aspekt spoločenského aktu.

Miesto stolovania má byť:

  • dokonale čisté,
  • správne osvetlené,
  • dostatočne vyvetrané,
  • s optimálnou teplotou miestnosti asi 18 stupňov Celzia.

Nábytok a výzdoba majú byť v súlade. Stoličky majú byť primerane vysoké s operadlom. Estetické prestretie stola má byť v súlade s druhom spoločenského podujatia a s jedlom, ktoré bude podávané. Vzhľad a usporiadanie stola nesmie byť na úkor pohodlia hostí, napr. na jedného hosťa treba rátať 75 cm. Stôl prikrývame bielym čistým naškrobeným a dobre vyžehleným obrusom. Jemné pastelové obrusy používame pri menej slávnostných príležitostiach. Základ pekne prestretého stola tvorí vkusné aranžmán porcelánu, skla, príborov, váz alebo mís s kvetmi, svietnikov, obrusov a obrúskov.

Najdôležitejší je však stolový servis. Najkrajšou ozdobou stola sú esteticky upravené, správne volené a vhodne rozmiestnené kvety. Každý hosť má pri stole svoje miesto a všetky náležitosti, ktoré k jedlu potrebuje. Vizitka s menom hosťa sa kladie pred tanier, alebo sa oprie o stopku pohára. Z hygienických dôvodov sa nekladie na pohár. Kvalita jedálenského porcelánu a nápojovej súpravy spolu s úpravou stola sú jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú náladu hostí.

Po usadení hostí, ak dáma vstane od stola, náznakom státia sa prispôsobí aj muž, ktorý sedí najbližšie k dáme a ponúkne pomoc pri odsunutí a prisunutí stoličky. Páni pomáhajú dámam pri obliekaní a vyzliekaní kabáta. Tieto atribúty predstavujú rovinu zdvorilosti.

Spoločenská etiketa

Pri každom spoločenskom styku, zvlášť na spoločenských podujatiach, je nevyhnutnosťou správať sa podľa zásad etikety. Etiketa predstavuje súhrn spoločenských zvyklostí a pravidiel spoločenského správania sa. Etiketa býva omylom niekedy zamieňaná s protokolárnymi zvyklosťami, ktoré sa však nezaoberajú spoločenským správaním, ale stanovujú zásady styku medzi ľuďmi, mnohokrát aj na rozmedzí mimo hraníc danej krajiny. Pravidlá etikety sa vytvárajú počas celej doby existencie ľudstva. Ovplyvňujú ich spoločenské triedy, ekonomické, klimatické a náboženské okolnosti. Je preto prirodzené, že aj pravidlá etikety sa menia, vyvíjajú a zanikajú. Okrem spoločenských zásad európskeho pôvodu v ďalších svetadieloch existujú aj iné zvyklosti, majúce platnosť v určitom prostredí alebo oblasti, ktoré vznikali na základe odlišných podmienok (napr. postavenie žien, oblečeni

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály