Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Skvalitňovanie klímy v školskom prostredí

Dátum: Rubrika: Funkčné vzdelávanie

Hlavným cieľom modulu rozširujúceho programu funkčného vzdelávania „Vedenie ľudí v škole alebo v školskom zariadení“ je nielen poznať princípy tvorby a efektívneho vedenia pracovného tímu, ale aj ich aplikovať vhodne zvolenými nástrojmi v škole alebo školskom zariadení na skvalitnenie klímy. Zároveň získané poznatky z personálneho riadenia zodpovedne implementovať do riadiacej praxe.

Frekventanti funkčného vzdelávania v rámci dištančnej úlohy  modulu „Vedenie ľudí v škole alebo v školskom zariadení“ odpovedali na dve otázky. V prvej hodnotili klímu na pracovisku (príspevok sme uverejnili v Manažmente školy v praxi č. 9). Pri zodpovedaní druhej otázky sa vedúci zamestnanci zamerali na predstavu klímy vo svojej organizácii v najbližších rokoch. Zamýšľali sa aj nad cieľmi v oblasti zlepšenia klímy.

(1) Klímu na pracovisku som zisťovala prostredníctvom online dotazníka. Z vyhodnotenia vyplynulo, že zamestnanci sú v materskej škole spokojní, radi chodia do práce, svoju prácu vykonávajú naplno, sú naklonení novým nápadom, komunikujú medzi sebou bez problémov, vzájomne spolupracujú a navzájom sú si vzorom. Pri vyhodnotení vedenia výsledky ukázali, že v materskej škole prevláda demokratický štýl riadenia, riaditeľka je pre zamestnancov prirodzenou autoritou, je spravodlivá, dokáže pochváliť prácu, ale ponúka aj konštruktívnu kritiku.

U zamestnancov sa ako najväčší problém javí finančné ohodnotenie. Tabuľkové platy sú pre nich zle nastavené, demotivujú človeka posúvať sa vyššie a podávať lepšie výkony.

(2) Analýzu tímu som uskutočnila minulý školský rok prostredníctvom dotazníka tímovej spolupráce. Informácie získané z dotazníka mi pomohli aj pri riadení a koordinovaní aktivít tímu v čase mimoriadnej situácie,delegovaní individuálnych úloh pre učiteľky na prácu z domu a ich zapojenie do procesov vzájomnej spolupráce pri vytváraní aktivít pre deti na webovej stránke MŠ, týždenných plánoch výchovno-vzdelávacej činnosti realizovaných prostredníctvom elektronickej komunikácie s rodičmi hospitalizovaných detí. Každý člen tímu bol efektívne vyťažený podľa schopností a bol motivovaný spätnou väzbou od hospitalizovaných detí a ich rodičov, ktorí ponuku aktivít mimoriadne pozitívne ocenili. 

Poznanie konkrétnych tímových rélí pedagogických zamestnancov mi poskytlo príležitosť usmerňovať a koordinovať aktivity jednotlivcov v prospech tímu.

(3) Učitelia nám formou reportu napísali, ako vnímajú klímu na pracovisku. Dozvedeli sme, ktoré veci nedokážeme z pozície vedenia vnímať tak, ako ich vnímajú naši učitelia. S každým učiteľom sme jeho názory prebrali a zistili sme, že nás vnímajú ako spolupracujúce osoby, no nie všetko si dokážeme uvedomiť. Klímu na pracovisku ovplyvňujú maličkosti, napr.:

  • kávička s učiteľmi v zborovni;
  • že sme trochu zanedbali humanitné predmety, pretože sa orientujeme prírodovedne;
  • že sme nie celkom spravodlivo rozdelili dozor v jedálni;
  • že nie je dobrá informovanosť o zmenách v priebehu dňa.                                                                                                                 

(4) Stav klímy na pracovisku zisťujeme prostredníctvom dotazníkov, k

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály