Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Skončenie pracovného pomeru s pedagogickým zamestnancom a odborným zamestnancom (1.)

Dátum: Rubrika: Legislatíva Zo seriálu: Skončenie pracovného pomeru s pedagogickým zamestnancom a odborným zamestnancom

Pracovnoprávne vzťahy pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov majú svoje osobitosti vyplývajúce z charakteru ich pracovnej činnosti. Tieto osobitosti sú premietnuté aj do špeciálnej právnej regulácie uvedených právnych vzťahov. Špecifiká v regulácii pracovnoprávnych vzťahov pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov sa okrem iného prejavujú aj pri skončení pracovného pomeru s týmito zamestnancami. Príspevok sa zaoberá témou skončenia pracovného pomeru všeobecne so zameraním na osobitosti týkajúce sa pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov.

Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“) ako všeobecný právny predpis upravujúci individuálne pracovnoprávne vzťahy v súvislosti s výkonom závislej práce fyzických osôb pre právnické osoby alebo fyzické osoby sa na pracovnoprávne vzťahy pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov použije len subsidiárne, t. j. len vtedy, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Subsidiárne pôsobnosť Zákonníka práce vo vzťahu k pedagogickým zamestnancom vyplýva priamo z ustanovenia § 3 ods. 2 Zákonníka práce, v zmysle ktorého pracovnoprávne vzťahy pedagogických zamestnancov sa spravujú týmto zákonom, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Osobitným predpisom upravujúcim práva a povinnosti pedagogického zamestnanca a odborného zamestnanca, ich pracovnú činnosť a profesijný rozvoj je zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 138/2019 Z. z.“). Aj keď Zákonník práce explicitne hovorí len o pedagogických zamestnancoch, z povahy zákona č. 138/2019 Z. z. ako špeciálneho predpisu vyplýva, že sa aplikuje prednostne pred Zákonníkom práce, aj keď ide o odborných zamestnancov. Aj v otázkach skončenia pracovného pomeru treba prioritne vychádzať zo zákona č. 138/2019 Z. z. za podporného použitia Zákonníka práce.

Pracovný pomer sa môže skončiť:

  1. dohodou,
  2. skončením v skúšobnej dobe,
  3. smrťou zamestnanca,
  4. uplynutím dohodnutej doby,
  5. na základe zákona,
  6. okamžitým skončením,
  7. výpoveďou.

Pre úplnosť treba uviesť, že v zmysle ustanovenia § 59 ods. 3 Zákonníka práce pracovný pomer cudzinca alebo osoby bez štátnej príslušnosti, ak k jeho skončeniu nedošlo už iným spôsobom, sa skončí dňom, ktorým:

  1. sa má skončiť jeho pobyt na území Slovenskej republiky podľa vykonateľného rozhodnutia o zrušení povolenia na pobyt,
  2. nadobudne právoplatnosť rozsudok ukladajúci tejto osobe trest vyhostenia z územia Slovenskej republiky,
  3. uplynula doba, na ktorú bolo vydané povolenie na pobyt na území Slovenskej republiky,
  4. uplynula doba, na ktorú bolo udelené povolenie na zamestnanie,
  5. bolo odňaté povolenie na zamestnanie.

Skončenie pracovného pomeru dohodou

Tento spôsob skončenia pracovného pomeru možno považovať za najjednoduchší a najflexibilnejší. Vzhľadom k tomu, že ide o dohodu, vyžaduje sa súhlas oboch zmluvných strán (zamestnanca aj zamestnávateľa) s týmto spôsobom skončenia pracovného pomeru. Okrem identifikácie zamestnanca a zamestnávateľa sa vyžaduje, aby bol v dohode uvedený deň, ktorým sa končí pracovný pomer.

V dohode o skončení pracovného pomeru musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje, alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodu, ak:

  1. zamestnávateľ alebo jeho časť sa zrušuje alebo premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,
  2. zamestnanec sa stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály