Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Osobnosť a profesijné kompetencie sociálneho pedagóga

Dátum: Rubrika: Ľudské zdroje

Na osobnosť sociálneho pedagóga sú kladené rôznorodé požiadavky a to z dôvodu, že ide o odborníka, ktorý na profesionálnej úrovni rieši, intervenuje a predchádza rozmanitému systému sociálno-výchovných problémov, porúch správania, či sociálnopatologických javov. To si vyžaduje nielen erudovanosť, resp. odbornú pripravenosť sociálneho pedagóga, ale kladie akcent aj na jeho osobnostné vlastnosti. V príspevku sa venujeme osobnosti sociálneho pedagóga, ale aj jeho profesijným kompetenciám potrebným pre fungovanie v praxi škôl a školských zariadení.

Osobnostné predpoklady pracovníkov v oblasti primárnej prevencie

Charakteristika osobnostných predpokladov pracovníkov v oblasti primárnej prevencie je aplikovateľná na osobnosť sociálneho pedagóga.

Požiadavky na odbornosť:

  • teoretické predpoklady zahŕňajú odborné  vzdelanie  v  oblasti  sociálnej  patológie  (napr. prevencia  drogových závislostí, prevencia šikanovania), záujem a orientácia v problematike prevencie sociálnej patológie, poznanie a akceptácia rôznych modelov vzniku drogových závislostí, schopnosť rozpoznať a opísať fyzické, psychické a sociálne dôsledky užívania drog, vedieť jedincovi poskytnúť či sprostredkovať primeranú pomoc, snaha vzdelávať sa a udržiavať aktívny kontakt s vývojom poznatkov v problematike, dôveryhodné vystupovanie - poskytuje pravdivé, objektívne informácie;
  • pedagogicko-psychologické zručnosti - zastávanie profesionálneho etického prístupu v činnostiach s deťmi a mládežou, jasné a čitateľné vyjadrovanie postoja, schopnosť zaujať, komunikačné zručnosti, organizačné zručnosti, rešpektovanie niektorých zvláštnosti cieľovej skupiny, udržiavanie prehľadu o životnom štýle mladých ľudí, využívanie zručnosti a skúsenosti v práci s deťmi a mládežou, zmysel pre humor, poskytovanie a prijímanie podpory, citlivý prístup k problémom žiakov.

Požiadavky na sociálnu kompetenciu - sociálne cítenie, vhľad do sociálnych situácií, orientáciu v interpersonálnych vzťahoch, kontrolu nad autoregulačnými mechanizmami, využívanie tvorivých schopností, kontakt s inými odborníkmi v regióne.

Emocionálna stabilita je charakterizovaná schopnosťou sebaovládania, adekvátnymi reakciami na podnety, schopnosťou prijímať kritiku, ako aj empatiou a schopnosťou počúvať (Hupková, 2011, s. 53-54).

Opierajúc sa o spomenuté charakteristiky možno konštatovať, že: „Osobnosť sociálneho pedagóga si vyžaduje znalosť určitých pravidiel, ale i prirodzený takt, etický záujem, zodpovednosť voči ľuďom, rešpektovanie dôvernosti, profesionálnu objektivitu, úprimnosť a ľudskosť. Dôležité sú nielen odborné vedomosti a praktické skúsenosti, ale i osobné vlastnosti. Sociálny pedagóg musí byť na túto prácu dostatočne pripravený, pretože cieľom jeho práce je pomôcť deťom, dospelým, a naučiť ich, aby sa dokázali o seba postarať“ (Selická, 2000, s. 4).

Definície profesie sociálneho pedagóga

Definície profesie sociálneho pedagóga u domácich a zahraničných autorov v sebe vo veľkej miere zahŕňajú aj osobnostné charakteristiky a špecifiká, ktorými by mal sociálny pedagóg disponovať a ktoré sa transformujú do sociálno-pedagogickej práce s klientom. B. Kraus (2000, s. 44) vníma sociálneho pedagóga ako: „odborníka pripraveného teoreticky, prakticky a koncepčne pre výchovné pôsobenie všade tam, kde prispieva  k formovaniu zdravého spôsobu života, predovšetkým kde prostredie jednotlivca či skupín pôsobí deštruktívnym, či nekreatívnym spôsobom v uspokojovaní potrieb. Sociálny pedagóg  je teda profesionál, ktorý riadi a na profesionálnej úrovni organizuje výchovný proces a pôsobí na deti, mládež a dospelých v smere žiaduceho osobnostného rozvoja.“

Podľa S. Sámelovej (2015) by so

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály